Naslovnica SPEKTAR Potez Rusije u Beringovom moreuzu- Udar na SAD sa dalekosežnim posledicama!

Potez Rusije u Beringovom moreuzu- Udar na SAD sa dalekosežnim posledicama!

Rusija namerava da ponovo pregovara o uslovima sovjetsko-američkog sporazuma koji definiše status i granice Beringovog moreuza, što bi moglo da dovede do novog kruga napetosti u odnosima sa Sjedinjenim Državama.

Ovo je izjavila članica Komiteta Državne dume za međunarodne poslove, Roza Čemeris, tokom plenarne sednice, istakavši da Rusija razmatra mogućnost otkazivanja sporazuma Ševarnadze-Bejker iz 1990. godine.

Ovaj sporazum, zaključen između tadašnjeg ministra spoljnih poslova SSSR Eduarda Ševarnadzea i američkog državnog sekretara Džejmsa Bejkera, predviđao je razgraničenje pomorskog prostora u oblasti Beringovog moreuza, čime su Sjedinjene Države dobile pristup značajnim vodni resursi koji su ranije pripadali SSSR-u.

Reč je o približno 30 hiljada kvadratnih kilometara ekskluzivne ekonomske zone, i više od 40 hiljada kvadratnih kilometara police.

Čemerisovu izjavu potvrđuje zamenik ministra poljoprivrede Maksim Uvaidov, što joj daje dodatnu težinu i ozbiljnost. Otkazivanje sporazuma moglo bi da ima dalekosežne posledice ne samo na bilateralne odnose Rusije i SAD, već i na međunarodno pomorsko pravo uopšte.

Ovaj potez Rusije mogao bi se protumačiti, kao pokušaj jačanja svoje strateške pozicije na Arktiku i severnom Pacifiku, kao i želju da se preispitaju rezultati međunarodnih sporazuma zaključenih u posthladnoratovskom periodu.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social