Naslovnica SPEKTAR Alarm na Zapadu- Stigao hitan izveštaj: Rusi krenuli sa svih strana!

Alarm na Zapadu- Stigao hitan izveštaj: Rusi krenuli sa svih strana!

Američki institut za proučavanje rata, ISV, objavio je kasno sinoć najtemeljniju analizu situacije na ratištu u Ukrajini, koja dolazi nakon višemesečnih borbi za ključni grad Avdejevku.

Naime, ako Avdejevka padne, govorilo se mesecima ranije, to će biti prvi ruski korak ka osvajanju celog Donbasa. I zaista, nova mapa koju je objavio Institut, nakon zauzimanja Avdejevke, pokazuje da Rusi napreduju sa svih strana i da Ukrajini ne ide, bez značajnije pomoći Zapada.

Ruske snage sprovode kohezivnu višestruku ofanzivnu operaciju u potrazi za operativnim značajnim ciljem, skoro prvi put za više od godinu i po dana. Izgledi za ovu ofanzivu u sektoru Harkov-Lugansk su daleko od jasne, ali njen početni učinak označava značajan pomak u pristupu ruskog operativnog nivoa.

Ruski napori da zauzmu relativno male gradove i sela u istočnoj Ukrajini od proleća 2022. generalno nisu obezbedili operativno značajne dobitke, iako su te operacije rezultirale borbama velikih razmera i značajnim ukrajinskim i ruskim gubicima.

Ruske snage su pratile značajnije ciljeve tokom svoje ofanzive zima-proleće 2023, ali je i taj pritisak bio loše osmišljen i izveden, a njihov neuspeh da napravi bilo kakav značajan napredak onemogućava donošenje čvrstih zaključaka o nameravanim ciljevima.

Međutim, sada se ruska ofanzivna kampanja odvija duž čak četiri ose, od severa ka jugu:

1) oko Kupjanska i Sinkivke;

2) od Tabaivke prema Kruhljakovki;

3) od Makievke prema Rajhorodki i/ili Borovi; i

4) od Kremine do Drobiševa i/ili Limana.

Ruski napadi do ove tačke uglavnom su ili koncentrisali velike mase trupa protiv pojedinačnih ciljeva (kao što su Bahmut i Avdejevka) ili su se sastojali od višestrukih napada duž linije napredovanja koje su bile previše udaljene da bi se međusobno podržavale.

[adsenseyu1]

Trenutna ruska ofanziva u sektoru Harkov-Lugansk, nasuprot tome, uključuje napade duž četiri paralelne ose koje se međusobno podržavaju u potrazi za višestrukim ciljevima koji će, zajedno, verovatno stvoriti operativno značajne dobitke.

Dizajn ove ofanzivne operacije vredi pažljivog razmatranja, bez obzira na njen ishod, kao mogući primer sposobnosti ruske komande da uči iz svojih prethodnih neuspeha na operativnom nivou i da ih unapredi.

Čini se, međutim, da se taktički učinak Rusije u ovom sektoru nije značajno poboljšao u odnosu na prethodne ruske taktičke nedostatke, faktor koji bi mogao dovesti do ukupnog neuspeha čak i ovog bolje osmišljenog poduhvata“, ističe ISV u svojoj opsežnoj analizi.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social