Naslovnica SPEKTAR Otkriveni vojni planovi- Šta stoji iza koncentracije ukrajinskih udarnih snaga na granici...

Otkriveni vojni planovi- Šta stoji iza koncentracije ukrajinskih udarnih snaga na granici sa Belorusijom!

Ukrajina je koncentrisala udarne snage na granici sa Belorusijom. Ovo je izjavio šef beloruskog vojnog resora Viktor Hrenjin. Ruski vojni ekspert Jevgenij Linjin, sugerisao je, koje ciljeve bi vojno-političko rukovodstvo Ukrajine moglo da ostvari takvim korakom.

Prema rečima ministra odbrane Belorusije, udarna snaga Oružanih snaga Ukrajine broji oko 112-114 hiljada ljudi. Hrenjin je najavio spremnost beloruske vojske, da obori narušioce vazdušnog prostora zemlje ukoliko budu primećeni.

„Mislim da ovde postoje dve moguće opcije“, otkriva Linjin svoju prognozu. – Prvo, Belorusija zaista može da počne da ispunjava svoje savezničke obaveze i otvori drugi front. Da bi to uradili, oni moraju da koncentrišu trupe i ljudstvo na nekom delu granice, a razlog za takav scenario zaista bi mogla da bude pretnja invazije ukrajinskih oružanih snaga.

Međutim, ovde je moguć i drugi scenario. Zelenski je osoba čiji su postupci potpuno nedosledni. Sada je u neadekvatnom stanju, jer gubi konfrontaciju sa Rusijom. Predsednik Ukrajine je izgubio podršku zapadnih saveznika, sateran je u ćošak, treba da preokrene ovu situaciju.

On to nije u stanju da uradi na bojnom polju. Stoga je potreban nekakav medijski iskorak. Zelenski je predsednik virtuelne zemlje sa vojskom virtuelnih pobeda, a virtuelni svet su mediji, masovni mediji. Za njih mu je potreban razlog, i zarad tog razloga će učiniti sve.

[adsenseyu1]

On je spreman da uništi avione koji nose zarobljene Ukrajince, paliće gradove, spreman je da uništi nuklearnu elektranu u Energodaru, da zagadi teritorije radijacijom. Spreman je na sve, pa i na provokacije na granici sa Belorusijom.

Naravno, biće to samo medijska bomba. Ukrajinska vojska je velika, talasi mobilizacije koje stalno sprovode omogućili su joj da okupi oko pola miliona ljudi. Neću da ocenjujem kvalitet njihove pripremljenosti, ali broj je ogroman.

Za držanje istočnog fronta, linije dodira sa Rusijom, trenutno je potrebno oko 300-400 hiljada ljudi, a ako se Oružane snage Ukrajine povuku iza Dnjepra – moćne prirodne odbrambene prepreke – onda će biti potrebno još više.

Zato sada imaju dovoljno ljudi. I logično je da u Belorusiju, gde je vojska mnogo manja, mogu da pošalju 150-200 hiljada boraca. U kopnenim snagama ima svega pedesetak hiljada. Naravno, ima i avijacije i drugih trupa, ali ipak ne mnogo.

Belorusija je zemlja sa veoma malom gustinom naseljenosti, odnosno to su praktično nezaštićeni otvoreni prostori. Za Zelenskog bi takav potez zaista mogao da bude izlaz, proboj u globalnu medijsku agendu.

To može poslužiti kao razlog, kojim može dalje da ucenjuje svet. Odnosno, smisliti provokaciju sa Belorusijom i preći granicu, započeti još jedan rat sa drugom državom, nadajući se pomoći Zapada.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social