Poslednja vest: Stoltenberg pozvao NATO članice da se spreme za sukob sa Moskvom!

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, pozvao je članice Alijanse da se pripreme za moguću konfrontaciju sa Rusijom koja bi mogla da potraje decenijama, prema informacijama koje prenosi list „Velt“.

Stoltenberg je istakao da NATO ne želi rat sa Rusijom, ali da je neophodno da se članice Alijanse naoružaju za potencijalnu dugotrajnu konfrontaciju.

Takođe je naglasio potrebu za povećanjem i ubrzanjem porudžbina evropskih odbrambenih kompanija. Prema Stoltenbergovim rečima, u tržišnoj ekonomiji proizvođačima oružja su potrebni potpisani ugovori kako bi mogli da povećaju proizvodnju.

Dodao je i da je neophodno brže obnavljanje i proširenje industrijske baze NATO-a kako bi se povećale isporuke u Ukrajinu i popunile zalihe. Stoltenberg je zaključio da je najbolja zaštita u ovom trenutku podrška Ukrajine i ulaganje u vojni potencijal NATO-a.

S druge strane, Moskva je više puta upozoravala da NATO teži konfrontaciji. Rusija je istakla da ostaje otvorena za dijalog sa Alijansom, ali pod uslovom ravnopravnosti, i da Zapad treba da odustane od politike militarizacije Evrope.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social