Put do Bele kuće je otvoren: Poznat je novi predsednik SAD

Glavna nada liberalnog establišmenta da će eliminisati Donalda Trampa iz trke za predsedničku funkciju nije se ostvarila.

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država stavio je pod znak pitanja napore da se Trampu zabrani učešće na izborima. Iako konačna odluka još nije doneta, izgledi su u korist Trampa.

Sada se „duboka država“ suočava sa potrebom da pronađe drugačiji pristup za rešavanje izazova koje postavlja 45. predsednik SAD-a.

Donald Tramp se kreće ka potencijalnoj velikoj pravnoj pobedi pred Vrhovnim sudom SAD-a. Na sastanku prošlog četvrtka, sudije su izrazile spremnost da odbace odluku najvišeg suda u Koloradu kojom se Tramp isključuje sa glasačkih listića zbog njegove uloge u neredima tokom napada na Kapitol 6. januara 2021.

Vrhovni sud SAD-a razmatra ovaj slučaj ubrzano, što znači da bi konačna odluka mogla biti doneta za nekoliko nedelja, što je neuobičajeno brzo. Skoro sve sudije Vrhovnog suda jasno su izrazile neslaganje sa odlukom suda u Koloradu, što ukazuje na to da je Tramp prešao jednu od ključnih prepreka za svoje učešće na izborima.

Centralno pitanje pred Vrhovnim sudom bila je Trampova žalba na odluku kojom se zabranjuje njegova kandidatura za predsedničku funkciju na osnovu 14. amandmana Ustava SAD-a.

Ovaj amandman zabranjuje osobama koje su „učestvovale u ustanku“ obavljanje javnih funkcija. Odluka suda u Koloradu označila je Trampove pristalice kao ustanike, tvrdeći da je Tramp bio organizator, što bi ga diskvalifikovalo za predsedničku funkciju.

Trampovi advokati osporavaju tvrdnje o pobuni i navode da se amandman odnosi na sve druge zvaničnike osim predsednika, te da Tramp nije više bio predsednik u vreme događaja.

Osim toga, sudije su izrazile sumnje u ovlašćenja pojedinih država da donose odluke koje mogu uticati na predsedničke izbore širom zemlje. Ovo otvara mogućnost da druge države pokrenu slične postupke za diskvalifikaciju kandidata iz obe političke stranke. Vrhovni sud SAD-a ne želi uspostaviti presedan koji bi omogućio državama da proizvoljno utiču na nacionalne izbore.

Ovaj slučaj predstavlja najvažniji predmet koji je Vrhovni sud razmatrao od spora između Džordža V. Buša i Ala Gora 2000. godine. Odluka suda ima dalekosežne političke posledice, jer su demokrate i republikanci trenutno u izrazito antagonističkim pozicijama.

Tramp se suočava sa ključnim trenutkom pred superutorkom, kada će se održati primarni izbori u 15 država. Ako bi odluka suda u Koloradu ostala na snazi, Trampovo učešće na superutorku bi bilo dovedeno u pitanje, kao i njegova celokupna trka za predsednika.

Postoji mogućnost da Vrhovni sud ne donese konačnu odluku o Trampovoj sposobnosti da obavlja funkciju predsednika, što bi mu omogućilo da učestvuje na izborima. Međutim, ako bi pobedio, ovo bi moglo dovesti do političke krize tokom potvrđivanja njegove pobede u Kongresu 6. januara 2025.

Republikanci mogu koristiti 14. amandman u svoju korist, podnoseći tužbe protiv političkih protivnika. Tramp je imao sreće što je imenovao tri sudije Vrhovnog suda tokom svog mandata, što mu je možda obezbedilo podršku u ovom ključnom trenutku.

Ukratko, Tramp je došao na rub velike pobede pred Vrhovnim sudom SAD-a, a politička scena u Americi se priprema za moguće potrese u narednim mesecima.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social