Naslovnica SPEKTAR Posle odbijanja zahteva da se srpske snage vrate na KiM – Obaveze...

Posle odbijanja zahteva da se srpske snage vrate na KiM – Obaveze KFOR-a su se drastično promenile

Odbijanjem srpskog zahteva za povratkom dela snaga bezbednosti na KiM, Kfor ima pojačanu odgovornost, mnogo veću nego što je to definisano dokumentima. Više nema pardona i izvinjenja za bilo šta što se dogodi u južnoj srpskoj pokrajini.

Nakon što je odbio zahtev za povratkom dela srpskih snaga bezbednosti, Kfor preuzima potpunu i isključivu odgovornost za stanje na KiM u pogledu funkcionisanja sistema bezbednosti i stabilnosti, komentariše odgovor Kfora srpskim vlastima diplomata Zoran Milivojević za Sputnjik.

Ukoliko se dogodi da neki albanski ekstremista zapuca na Srbe, kao što je to bio slučaj na Badnji dan, Kfor mora da reaguje u punom mandatu koji je jasno zacrtan i na sebe preuzima odgovornost za sve što se dešava, dodaje on.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Kada kaže da sada Kfor treba da reaguje u punom mandatu, to prema rečima sagovornika Sputnjika, znači da bi međunarodne snage stacionirane na KiM trebalo da garantuju punu bezbednost i stabilnost na terenu, kao i da garantuje punu slobodu kretanja i života svim zajednicama, uključujući i Srbe.

„To bi trebalo da znači i da, pošto se poziva na Rezoluciju 1244, Kfor poštuje mandat koji ima u skladu sa međunarodnim pravom, a ne da bude pristrasan i da toleriše ponašanje Prištine i uzurpaciju prava i sloboda, da dovodi u pitanje i slobodu kretanja, i slobodu života i opstanak srpskog naroda, kao i da toleriše sve poteze prištinskih vlasti koji su upravljeni protiv srpskog naroda“, ističe Milivojević.

Ono što je najvažnije, dodaje Milivojević, Kforov odgovor ne znači da Srbija ne može da se i dalje poziva na Rezoluciju 1244, uključujući i pitanje povratka snaga bezbednosti ukoliko se i dalje napadi na Srbe nastave.