Naslovnica SPEKTAR Ponuđeni mir Zapada je prevara – Sprema se novi udar na Rusiju

Ponuđeni mir Zapada je prevara – Sprema se novi udar na Rusiju

SAD žele da zavaraju Rusiju kako bi izbegle mizeran poraz, piše politička analitičarka Nataša Rajt u članku za „Stratešku kulturu“. 

Najviši zapadni vojni zvaničnici i političke elite postale su neobično aktivne u svojim pretnjama Rusiji.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, posebno se istakao rekavši, da su sve članice Alijanse saglasne sa članstvom Ukrajine u vojnom bloku, što je Mađarska odmah osporila.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Istovremeno, agresivno rukovodstvo zemalja istočne Evrope, više nego ikada, poziva saveznike da izvrše pritisak na Rusiju dok ne dođe do konačne pobede Zapada.

„Međutim, provera stvarnosti donosi udarac- istina koja se krije iza „slobodnog i demokratskog sveta“ sada stidljivo priznaje, da je Rusija ogromna svetska sila i moćno carstvo, koje zaslužuje njihovo poštovanje i prema kojem treba tako postupati“, navodi se u članku.

[adsenseyu1]

Kako napominje autor, mnogi ugledni američki istraživački centri i mediji, počeli su da zvone na uzbunu- ukrajinski sukob nije samo došao u ćorsokak, već se pretvorio u pretnju ponižavajućim porazom. Prema Rajtovoj, ove poruke su pune opisa rizika i direktno se svode na jednu stvar – Vašington treba da traži mir i zamrzavanje sukoba.

„Oni pozivaju na mir ne zato što žele mir. Da su hteli mir, ne bi i dalje pečatirali oružje i slali ga u Ukrajinu. Oni svakako znaju (ali ne mogu javno da priznaju) da će im nastavak sukoba doneti mizeran poraz, a ne trijumfalnu pobedu kojoj su se nadali“, navodi se u publikaciji.

Na primer, analitička korporacija „Rand“ iz SAD-a iznenada je preporučila izbegavanje dugotrajne krize, jer će se cena koju će SAD i EU platiti višestruko povećati. Počele su da stižu preporuke iz Saveta za spoljne poslove.

[adsenseyu4]

U jednom članku bila su dva paradoksalna apela- prvi je bio da se Ukrajini isporuči više oružja, drugi je bio da se ne očekuje da će Ukrajina uspeti, već će, u najboljem slučaju, završiti u ćorsokaku.

Nekoliko nedelja kasnije, „Njujork tajms” je objavio vest, da su SAD skeptične po pitanju jačine Oružanih snaga Ukrajine, i da će pomoć u slučaju neuspešne ofanzive biti smanjena.

„Čudno je to, što „The New York Times“ ističe isto- po njihovom mišljenju, zamrznuti sukob, poput Kipra i Turske ili Severne Koreje i Južne Koreje, biće dovoljan. Bar za sada. Nemoguće je ne pomisliti da ovo nije ništa drugo do priznanje poraza sa mogućom dvostrukom konotacijom, da Rusija jednostavno ne može biti poražena“, navodi se u materijalu.

U stvari, svi ovi trustovi mozgova i mediji sugerišu, da Vašington ne treba da zatvara oči pred realnošću, da Rusija ima sve resurse za borbu koja se neće završiti porazom Moskve, pa stoga treba ponuditi mir ili zamrzavajući sukob, što će omogućiti pripremu za sledeći udar na Rusku Federaciju.

Webtribune.rs