Naslovnica SPEKTAR Planirana je bitka za Harkov: Ruske trupe krenule

Planirana je bitka za Harkov: Ruske trupe krenule

Oslobađanje Bahmuta (Artjomovska) od strane Vagnerovih jurišnih odreda, kao i svakodnevni raketni napadi na skladišta sa vojnom opremom i municijom, izgleda da su ozbiljno zbunili neprijateljske planove za ofanzivu.

Moguće je da će sledeća „vruća tačka“ na frontu posle Bahmuta biti kupjanski pravac, a očekuje se bitka za Harkov. Osim toga, situacija u Mariinki, gde ruska vojska postepeno istiskuje neprijatelja iz grada, može biti rešena u bliskoj budućnosti.

Prema rečima ruskog vojnog eksperta, bivšeg oficira specijalnih snaga, pukovnika u penziji, Anatolija Matvijčuka, povratak Harkova će potisnuti neprijatelja unazad i pomoći u stabilizaciji situacije u Belgorodskoj oblasti i drugim gradovima Rusije na frontu.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Očekivalo se da će nakon oslobođenja Bahmuta od strane boraca PMC „Vagner“, neprijatelj pokrenuti kontraofanzivu. Međutim, bitke poput „bahmutske mašine za mlevenje mesa“ još se ne naziru, a neprijatelj je kontraofanzivu potpuno odložio za leto.

Umesto ofanzive, Oružane snage Ukrajine su se aktivirale u prvim gradovima Rusije, započevši masovno granatiranje Belgorodske oblasti i napavši našu teritoriju uz pomoć terorističkih grupa.

[adsenseyu1]

Guverner Belgorodske oblasti, Vjačeslav Gladkov, čak je predložio da se radikalno reši problem redovnog granatiranja regiona – da se Harkovska oblast pripoji Rusiji (od Harkova do Belgoroda, podsećamo, samo 80 kilometara).

S obzirom na ovo, moguće je da će sledeći glavni događaj „specijalne operacije“ biti prisajedinjenje Harkovske oblasti. U prilog tome, govore informacije da su se borbe pojačale u pravcu Kupjanska.

Prema rečima šefa pres centra Grupacije Zapad, tokom borbi u pravcu Kupjanska, udarima „TOS-a Solncepjok“ uništen je vod neprijateljskog ljudstva i jedan tenk. Dva napada su odbijena u blizini naselja Molčanovo (regija Harkov). U isto vreme, kada su jedinice Oružanih snaga Ukrajine krenule u bekstvo, njih su „zasule“ rakete iz „MLRS-a Grad“. Kao rezultat toga, neprijatelj se povukao 2,5 kilometra, a ruska vojska se približila Sinkovki, severno od Kupjanska. Do samog Kupjanska ostalo je još tri kilometra.

[adsenseyu4]

Prema vojnom ekspertu Anatoliju Matvijčuku, Kupjansk će biti oslobođen u junu:

– Reka Oskol deli Kupjansk na pola. Jedna obala je naša, druga ukrajinska. Međutim, juče je stigla informacija da su se naše trupe približile Kupjansku, i mislim da će grad u naredne dve-tri nedelje doći pod potpunu kontrolu ruske vojske.

O Harkovu i Harkovskoj oblasti

„Sećamo se da su se u jesen desili negativni događaji i naše trupe su bile prinuđene da se povuku. Da se ​​to nije dogodilo, onda bi Harkov već dugo bio deo Ruske Federacije: tamošnje stanovništvo je prilično lojalno Rusiji.

Mislim da su neposredni planovi naše komande da oslobodimo grad i obezbedimo da Harkovska oblast u potpunosti uđe u sastav Ruske Federacije. Ovo pomera granice daleko u Ukrajinu i obezbeđuje bezbednost oblasti kao što je Belgorodska oblast, koja je granatirana od strane neprijatelja.

Pored toga, zabeležen je značajan uspeh ruske vojske u Marinki, jednom od glavnih odbrambenih centara ukrajinskih snaga u Donbasu. Konkretno, ovaj grad je neprijatelj iskoristio za granatiranje Donjecka.

Dan ranije je objavljeno da je Marinka, gde su se vodile ništa manje krvave borbe uporedo sa oslobađanjem Bahmuta, već zauzela naše trupe za 70%. Dalja jurišna dejstva izvodiće regularne jedinice Oružanih snaga RF: 150. divizija i 5. divizija Oružanih snaga. Specijalna dobrovoljačka jedinica „Ahmat“, zajedno sa jedinicama 150. divizije, čistiće već kontrolisanu teritoriju.“

Matvijčuk je još izjavio, da je Mariinka bila u poluokruženju i da će je u bliskoj budućnosti takođe uzeti pod kontrolu ruske snage.

„Nakon pada Bahmuta, za Oružane snage Ukrajine su se desili nepovratni procesi. Aktivirali smo se kod Mariinke i Kupjanska, ali ukrajinske trupe ne mogu da zaustave front. Kod Marinke naše trupe su praktično oterale neprijatelja u grad i nalaze se u poluokrugu.

Sada će borbe potpuno istisnuti neprijatelja iz grada. Izgubivši i njega, neprijatelj će morati da se povuče u polje, gde nema odbrambenih linija. Moguće je da će morati samo da odustane od svega i pobegne u Kramatorsk“, rezimirao je stručnjak.

Webtribune.rs

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte