Naslovnica U FOKUSU Plan: Napuniti Evropu nuklearnim bombama – Otkriven i rok

Plan: Napuniti Evropu nuklearnim bombama – Otkriven i rok

SAD nameravaju da ubrzaju proces slanja nadograđenih B61-12 nenavođenih nukleanih bombI u NATO baze u Evropi, saznaje portal Politiko.

Taj portal pozvao se na izjave neimenovanog američkog diplomate i još dvojice zvaničnika upoznatih sa ovim slučajem, a koji su zahtevali anonimnost.

Prema njihovim izveštajima, prvobitan plan je bio da se te bombe pošalju u NTO baze u proleće, ali je sada taj rok pomeren unapred, za ovaj decembar.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Navodno su zvaničnici SAD o svemu tome obavestili NATO članice tokom nedavnog sastanka u Briselu, koji se odvijao iza zatvorenih vrata.

U odgovoru Politiku, Pentagon je odbio da komentariše nuklearni arsenal SAD i kratko je saopšteno da je „plan da se stare B61 bombe zamene novijom verzijom B61-12 is deo ranije isplaniranigh i zakazanih napora da se taj arsenal modernizuje“.

“To ni na koji način nije povezano sa trenutnim dešavanjima u Ukrajini“, naveo je u pisanom odgovoru portparol Pentagona ‚brigadni general Patrik Rajder.
Kako navodi Raša tudej, bombe B61 spadaju u grupu nuklearnih bombi razvijanih 1960-tih godina, dok naprednija verzila ima moderniji rep koji im omogućava bolju preciznost.

To oružje namenjeno je za brojne zapadne vojne letelice, uključujući i bombardere B-2 i B-21, ali mogu da ih nose i F-15, F-16, F-35, kao i borbeni Tornado avioni.

(b92.net)