Pet zemalja će pomoći Rusiji da se izbori sa naftnim embargom EU

Blumberg piše, da će Rusija naći tržišta za polovinu količine nafte, koju će EU prestati da kupuje.

Prema energetskoj kompaniji „Kpler“, najmanje pet zemalja može pomoći Rusiji da unovči prodaju nafte, nakon što u Evropskoj uniji stupi na snagu delimični embargo na naftu. Ove države su u mogućnosti da otkupe polovinu količine, koja je bila namenjena zemljama Evrope.

„Indonezija, Pakistan, Brazil, Južna Afrika, Šri Lanka i neke zemlje na Bliskom istoku, mogle bi zajedno da kupe do milion barela sirove nafte dnevno od Rusije“, navodi se u članku.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kako podseća publikacija, ograničenja EU stupaju na snagu ove zime. Zabrana većine uvoza sirove nafte tipa „Urals“ stupiće na snagu u decembru, a zatim zabrana uvoza naftnih derivata u februaru.

„Ruske kompanije već preusmeravaju svoj teret u Aziju, uglavnom u Indiju i Kinu, pošto neki evropski kupci dobrovoljno odbijaju da kupuju naftu“, navodi Blumberg.

Ova preraspodela svetskih tokova sirove nafte, može delimično da potisne izvoz iz zemalja članica OPEK-a.

Prema tvrdnjama „Kpler-a“, u Indoneziji je Nigerija jedan od glavnih kandidata za istiskivanje OPEK-a, dok bi u Pakistanu nafta iz Saudijske Arabije mogla postepeno da se gasi u korist ruskih isporuka.

Webtribune.rs