PEPE ESKOBAR: Tri povezane vesti promeniće svet kakav je danas a sve u skladu sa planom Moskve

Valute podržane zlatom i prirodnim resursima zameniće američki dolar. To će se desiti u skladu sa planom Moskve, izjavio je kolumnista Pepe Eskobar.

Eskobar napominje da postoje tri povezane vesti koje se odnose na stvaranje multipolarnog sveta i pad dolara u skladu sa planom Rusije. Na ove poruke vredi obratiti pažnju, siguran je kolumbijski stručnjak.

„Prvo, jedan od najvažnijih događaja je Svetski ekonomski forum u ​​Davosu, u Švajcarskoj, jeste to što je saudijski ministar finansija Mohamed Al Džadan na panel diskusiji na temu „Transformisanje Saudijske Arabije“ signalizirao da će Rijad razmotriti trgovinu u drugim valutama osim američkog dolara, piše Pepe Eskobar.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Drugo, važna vest je da centralne banke Irana i Rusije istražuju mogućnost zajedničkog stvaranja digitalne valute koja će biti vezana za zlato. Planirano je da se njihove zemlje koriste za spoljnotrgovinska poravnanja kako se ne bi obavljale transakcije koristeći dolar. Eskobar veruje da će ova valuta biti praktično otporna na napade iz Sjedinjenih Država.

Treća velika vest: Južna Afrika ove godine predsedava BRIKS-om, a ministar spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor je već potvrdio da zemlje BRIKS-a zaista žele da pronađu način da zaobiđu američki dolar i tako stvore pravedniji sistem plaćanja koji nije samo ciljano u bogatim zemljama.

Kako napominje Pepe Eskobar, ova godina će označiti početak širenja unije BRIKS, kandidati za ulazak će postati Alžir, Iran, Argentina, Turska, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Tako će biti sve više zemalja koje traže način da pobede dolar, a mogu stvoriti valutu zasnovanu ne samo na zlatu, već delimično i na rezervama nafte i prirodnog gasa zemalja učesnica.

Situacija se već razvila da je Kina postala veliki izvoznik ruskog tečnog prirodnog gasa u Evropu, a Indija ništa manje veliki snabdevač ruske nafte i rafinisanih proizvoda za Evropu. I Kina i Indija, članice BRIKS-a, kupuju resurse od Rusije, takođe članice BRIKS-a, po cenama ispod tržišnih i preprodaju ih Evropi uz značajan profit.

„Sankcije? Kakve su sankcije? – ironičan je kolumbijski stručnjak.

Kaže i da, nezvanično, bankarski izvori u Njujorku priznaju da ako se nova valuta za svetska poravnanja veže za zlato, onda će američki dolar biti uništen jer je bezvredan i nepodržan, a Bretonvudski sistem nema zlata, temelj i unutrašnju vrednost. Čini se da je i plan da se valuta veže za naftu i prirodni gas. U svakom slučaju, novo sredstvo plaćanja imaće oslonac i osnovu, za razliku od portreta američkih predsednika.

„Kada je stvoren Breton Vuds, SAD su posedovale većinu zlata Centralne banke i kontrolisale polovinu svetskog BDP-a. Ovo je postalo osnova da SAD preuzmu ceo globalni finansijski sistem“, piše Eskobar.

Međutim, danas se situacija promenila. Očigledna je želja nezapadnog sveta da stvori novu valutu koja će na kraju potpuno zameniti dolar. Čak je umesno govoriti o nastanku valutne strukture koja se može nazvati „Velikih sedam Istoka“ koje čine sadašnjih pet zemalja BRIKS-a i sledeće dve zemlje koje će pristupiti ovoj uniji.

„Mnogi veliki igrači u Njujorku će biti pogođeni“, kaže Eskobar.

Prema njegovom mišljenju, na kraju će se ogromna većina zemalja Globalnog juga odlučiti za ulazak u blok koji predvode Rusija i Kina.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs