Ovu polnu bolest možete da dobijete od životinja – Dovoljno je SAMO DA DODIRNETE

Ako ste mislili da veneričnu bolest možete da dobijete samo polnim putem, prevarili ste se. Istina je da ptice mogu da budu nosioci infekcije kao što je hlamidija.

Postoje dve vrste bakterija hlamidije (Chlamydia trachomatis): neke se prenose samo polnim, druge se prenose putem vazduha. Pa tako, dovoljno je da pomazite zaraženu pticu po perju da dobijete infekciju. Najčešći nosioci ovih bakterija su golubovi i papagaji.

Hlamidija je najčešća polno prenosiva bolest. Poznata je kao tiha polna bolest jer se često dešava da simptomi izostanu, pa većina obolelih od hlamidije i ne zna da boluje.

Bolest počinje groznicom i curenjem nosa, upalom grla. Zatim, počinje jak i uporan kašalj koji zahvata bronho-plućni sistem. Temperatura može da padne, ali kašalj i upala ostaju.

Hlamidija je intracelularni parazit. Živi u ćelijama, skriva se, razmnožava vešto zaobilzeći imuni odgovor. Ljudski imuni sistem ga ne vidi, pa infekcija se razvija i postaje hronična. Hlamidija se leči samo antibioticima i to u trajanju od dve nedelje.

Lekari objašnjavaju da je ovo nešto duže vreme neophodno za lečenje zbog toga što se bakterija prvo eliminiše spolja, a zatim iznutra. Dijagnoza se utvrđuje PCR testovima i testiranjem na antitela. PCR sputuma takođe može da se uradi ako osoba kašlje.

Bez obzira na način na koji je hlamidija ušla u organizam, vreme lečenja je isto, kao i terapija.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(mondo.rs)