Otkriveno 70 metalnih knjiga koje mogu da promene istoriju sveta

fddhsb8e

Ovo neverovatno otkriće moglo bi se pokazati kao najvažnije od otkrića svitaka sa Mrtvog mora. Drevna kolekcija od 70 tankih knjiga vezana žicom, može da otkrije neke od najvećih tajni ranih dana hrišćanstva.

Otkriće ovih predmeta je izazvalo stručnjake da imaju podeljena mišljenja i da ispituju njihovu autentičnost.

Nalazi na ovim stranicama su minijaturne slike, simboli i reči koje se čine da se odnose na Mesiju, raspeće i vaskrsenje.

Ali što je najvažnije, neke od knjiga su zapečaćene, izazivajući sumnju među akademicima, da li je to izgubljena kolekcija kodeksa koja se pominje u knjizi Otkrovenja u Bibliji.

Dr Margaret Barker, bivši predsednik Društva za proučavanje Starog zaveta je izjavila:

„Knjiga Otkrovenja govori o zapečaćenim knjigama koje se samo mogu otvoriti kada stigne Mesija. Postoje i drugi tekstovi iz istog perioda istorije koji govore o velikoj mudrosti koja je zaključana negde daleko u zatvorenim knjigama. One sadrže tajno predanje koje je Isus predao najbližim učenicima. “

Knjige su pronađene u pećini u udaljenom delu Jordana za koje se zna da je lokacija gde su hrišćanske izbeglice pobegle nakon pada Jerusalima. Drugi važni i autentični dokumenti u istom periodu su prethodno otkriveni u tom području.

Zvaničnici vlade u Jordanu su u najvišim pregovorima da vrate i štite istorijsku zbirku. Nakon otkrića jordanskog beduina, ovo potencijalno „neprocenjivo blago“ je kupio jedan izraelac koji krijumčari knjige izvan granice  Izraeala, gde i ostaju.

Nakon osnovnih studija, metalurško testiranje ukazuje na to da neke od knjiga datiraju iz prvog veka posle Hrista.

Neki istraživači veruju da je ovo otkriće jedno od najvažnijih nalaza u istoriji, ključni dokaz iz početka hrišćanske ere, pre spisa svetog Pavla. Ovi spisi mogu da sadrže, u okviru svojih natpisa, savremene priče o poslednjim danima Isusovog života.

Dejvid Elkington, britanski stručnjak za drevnu versku istoriju i arheologiju i jedan od retkih koji ispituje knjige, rekao je da bi ovo moglo biti:

„Najveće otkriće u istoriji hrišćanstva. Mislim da u rukama držimo objekte koji mogu datirati od najranijih svetaca crkve„, dodao je on.

Filip Dejvis, penzionisani profesor biblijskih studija na Univerzitetu u Šefildu, smatra da je to autentičan istorijski nalaz. Prema Dejvisu, postoje jaki dokazi da knjige imaju hrišćansko poreklo, jer postoji plaketa koja pokazuje mapu svetog grada Jerusalima.

Prema profesoru Dejvisu postoji krst u prvom planu, a iza njega je nešto što se može tumačiti kao grob. Knjige uzgleda kao da opisuje raspeće koje se odvija izvan zidina grada.

Webtribune.rs