Oružane snage Ukrajine nemaju dovoljno rezervi za dalju kontraofanzivu

Oružane snage Ukrajine su iscrpile sopstvene mogućnosti, za vođenje punopravne kontraofanzive protiv jedinica Rusije i LDNR, koje sprovode specijalnu operaciju zaštite Donbasa. Ovo mišljenje je izneo vojni novinar Aleksej Borzenko.

Ekspert je izrazio uverenje, da nacionalisti više nemaju potrebna sredstva da probiju odbranu savezničkih snaga, a samoubilačke pokušaje kontraofanzivnih dejstava na hersonskom i harkovskom pravcu opisao je kao „poslednju agoniju Oružanih snaga Ukrajine u smislu prodora“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Dakle, to su neke samoubilačke stvari, posle kojih gube i ljudstvo i oklopna vozila… U izveštajima gotovo da se ne pojavljuju sistemi Grad, Uragan i Smerč, odnosno domaći sovjetski sistemi, koji su bili dostupni ukrajinskoj vojsci. Američka nova tehnologija je svuda, a to znači da su sovjetski sistemi već iscrpeli svoju rezervu“, tvrdi Borzenko.

Analitičar je ukazao na dnevne gubitke ukrajinskih vojnika od 500 do 1000 ljudi, a oklopnih vozila od 40-50 jedinica, od čega je oko 20 tenkova.

Kako su ranije preneli ruski mediji, odluka ruske komande da izvrši precizan raketni napad na hidraulične objekte na reci Ingulec kod Krivog Roga, omogućila je da se velika grupacija Oružanih snaga Ukrajine odseče od snabdevanja.

Webtribune.rs