Rusija je, u jeku konfrontacije sa zapadnim zemljama, dobila poklon od Turske

Rusija je, u jeku konfrontacije sa zapadnim zemljama, dobila poklon od Turske. Ovo su izvestili kineski medijski stručnjaci.

Zemlje NATO-a, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, nalaze se na čelu antiruskog tabora, koji nastoji da od Ruske Federacije napravi pariju na međunarodnoj sceni. Oni pokušavaju da Rusiji uskrate pristup kritičnim tehnologijama, posvađaju je sa susedima, a takođe i unište njenu ekonomiju.

Prema mišljenju stručnjaka iz NR Kine, u kontekstu aktuelnih događaja, Turska je kao važan član Severnoatlantske alijanse, Moskvi uručila zaista veliki poklon. Takve podatke objavljuje Baijiahao.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„U delikatnom trenutku za sebe, Turska je Rusiji dala veliki poklon“, pišu autori kineskog izdanja.

Autori Baijiahaoa su naveli da se Turska od početka ukrajinske krize nalazi u vrlo specifičnoj situaciji. S jedne strane, ona je članica NATO-a i mora da sledi politiku proameričkih zemalja ulaskom u konfrontaciju sa Rusijom. S druge strane, Ankara je zainteresovana za razvoj odnosa sa Moskvom. Kao rezultat toga, turska strana pokušava da sedi na dve stolice i ne konfrontira se.

Pre izvesnog vremena, sastali su se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i ruski lider Vladimir Putin, nakon čega je saopšteno da je Ruska Federacija spremna da poveća izvoz gasa u Tursku. Istovremeno, četvrtinu zaliha energije Ankara će platiti u rubljama. Prema Kini, ova vest se može smatrati velikim poklonom koji je turska strana poklonila Ruskoj Federaciji.

Činjenica je da je Moskva, u uslovima zapadnih ograničenja, morala da pokaže da su čak i članice NATO spremne da ignorišu sankcije i nastave saradnju pod uslovima Ruske Federacije. Najverovatnije, plaćanje gasa u rubljama bila je jedan od kategoričkih zahteva Kremlja.

„Spremnost Turske da delimično plaća ruski gas u rubljama je udar na zapadne valute“, ocenili su kineski analitičari.

Mora se razumeti da je najava sporazuma o ruskom gasu napravljena u prilično delikatnom trenutku za Tursku. Činjenica je da Evropa sada doživljava akutnu energetsku krizu, toliko joj nedostaje gasa da će, sa velikom verovatnoćom, mnoga industrijska preduzeća u regionu biti prinuđena da prestanu sa radom naredne zime.

Ankara se sa svojim energetskim poslovima sa Ruskom Federacijom stavlja u neugodan položaj pred NATO saveznicima, jer će Turska nastaviti da dobija ruske energente, a EU će biti prinuđena da se greje na drva naredne zime.

Webtribune.rs