Rojters: Rusija uz posredovanje saudijskog princa oslobodila 10 ratnih zarobljenika – Oslobođen i hrvatski plaćenik

Rusija je, uz posredovanje prestolonaslednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana, oslobodila deset ratnih zarobljenika. To prenosi Rojters pozivajući se na zvaničnog predstavnika Saudijske Arabije.

Prema rečima predstavnika, među oslobođenim ratnim zarobljenicima su državljani Sjedinjenih Država , Velike Britanije , Švedske , Hrvatske i Maroka. Prema njegovim rečima, avion sa njima stigao je u Saudijsku Arabiju.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je ranije da organizacija očekuje da se Moskva i Kijev dogovore o razmeni zatvorenika u formatu „svi za sve“. On je razmenu zatvorenika nazvao pozitivnom stvari, koja smanjuje patnju samih zatvorenika i njihovih porodica.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je 16. septembra najavio da će podržati nastavak izvoza ruskog amonijaka preko Ukrajine preko naftovoda Toljati -Odesa samo ako Moskva vrati ukrajinske ratne zarobljenike u Kijev.

On je rekao da je takav dogovor predložio UN. Kremlj je brzo odbacio tu ideju i nazvao je „neprikladnom“.

Ranije je Fajnenšel tajms objavio da zvaničnici UN pokušavaju da ubede vlasti Rusije i Ukrajine da sklope posao o tranzitu amonijaka kako bi snizili cene đubriva.

Webtribune.rs