Vučićeva šok poruka o Putinovoj izjavi: „On ne blefira, to je sve što mogu da kažem“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na američkoj televiziji Njuzmaks u emisiji „Probudi se, Ameriko“.

Vučić se trenutno nalazi u Njujorku povodom učešća na 77. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Voditelji su se prvo zahvalili predsedniku što je pristao da gostuje u njihovoj emisiji, a onda su ga upitali za situaciju na Kosovu i Metohiji.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Mislim da smo uspešno deeskalirali krizu na KiM, ali moraćemo da se potrudimo više kako bismo pronašli dugoročno rešenje. Nećemo da tražimo krivca, ali je kompromis mnogo bolji od oružja i bombi, što gledamo danas“, rekao je predsednik. Tokom emisije voditelji su pomenuli da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom i upitali Vučića kakav je odnos Srbije prema sukobu u Ukrajini.

„Mi imamo tradicionalno dobre odnose sa Rusijom i Ukrajinom“, naglasio je Vučić. Dodao je i da se Srbija ne stavlja ni na čiju stranu i da će uvek osuditi rat.

Vučić je podsetio gledaoce da je Srbija proslavila 140. godišnjicu odnosa sa SAD, i da su naše zemlje u oba svetska rata bile na pravoj strani istorije.

„Gledamo kako da diversifikujemo naše snabdevanje energentima. Gradimo interkonektore na granicama sa Bugarskom i sa Severnom Makedonijom. Vi ste tražili, gospodine Grenel, da shvatimo kako su ekonomske veze najvažnije u našem regionu. Rekonstrukciju infrastrukturne mreže. Mi vidimo da je trgovinska razmena Srbije i SAD danas veća nego ikada, čak 1.2 milijarde“, rekao je Vučić.

„Mi se nadamo da će mir pobediti, i da će svi uraditi sve da se postigne kompromis. To je bolje nego čekati nečiji poraz. Sastao sam se sa Putinom nekoliko puta i ne verujem da blefira. To je sve što mogu da kažem“, dodao je Vučić na pitanje o najavi ruskog predsednika.

On je rekao da prvi put vidi izjavu predsednika Irana Ebrahima Raisija o Holokaustu, i istakao da su Srbi bliski prijatelji Jevreja, i da se holokaust dogodio.

„Takođe verujem da su zločini počinjeni protiv Jevreja tokom Drugog svetskog rata neoprostivi i ne smeju biti zaboravljeni. Tokom Drugog svetskog rata, u nacističkoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj postojao je veliki logor, zvao se Jasenovac. Postojao je i logor u Beogradu. Taj objekat u Beogradu je bio uništen, mi smo rešili da obnovimo to mesto, da obnovimo sećanja. Ja sam se sreo sa Ester Bajer, i ona mi je zahvalila. Tako je bila puna energije, ona je pokazivala na mesto gde se danas nalazi kafić, a gde je ubijen njen otac i mnogi, mnogi Jevreji. Kada su pobili Jevreje, Nemci su tada ubijali Srbe. Ona mi je rekla da je prišla ljudima koji su pili kafu, i rekla im da je to stratište“, rekao je Vučić.
Voditelj je zamolio Vučića da uporedi odnos sa predsednikom Bajdenom, sa odnosom sa Donaldom Trampom.

„Sastao sam se sa Bajdenom četiri puta, a sa Trampom dva puta. Bajden je bio jedan od najspremnijih predsednika za političku diskusiju ikada. Tramp je shvatao da bi ekonomija mogla da nas poveže“, objasnio je Vučić.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

(b92.net)