Oni su pred totalnim slomom: Ovaj fatalni potez je deindustrijalizovao SAD a sada će i Evropu

Sjedinjene Države su se izolovale, u pokušaju da nanesu štetu Ruskoj Federaciji. Ovu tačku gledišta, izneo je američki ekonomista i politički konsultant, Majkl Hadson.

Danas je svet suočen sa podelom u ekonomskim sistemima i filozofijama. Prema Hadsonu, najočiglednija pokretačka snaga koja cepa svet, jeste pokušaj SAD da stvore unipolarni svet pod svojom kontrolom.

„Oni insistiraju na monopolizaciji međunarodnog finansijskog sistema, tako da ako zemlje pokušaju da vode politiku koja podržava njihov sopstveni razvoj, Sjedinjene Države mogu jednostavno da ih isključe, i blokiraju njihove finansijske transakcije“, objašnjava Hadson za The Unz Review.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

SAD nameravaju da izoluju druge zemlje, koje se ne slažu sa njihovom politikom- Rusiju, Kinu, Venecuelu, Iran, globalni jug u celini. Međutim, to će samo dovesti do toga, da će se na kraju SAD izolovati od ostalih. U velikoj meri to se već i dogodilo.

Hadson napominje, da se dugo priča o multipolarnosti, ali je to bilo teško učiniti 1970-ih, jer u to vreme Indonezija, Karibi i Latinska Amerika nisu imali kritičnu masu da sami upravljaju. Sada imaju takvu priliku, zahvaljujući Rusiji, Kini, Iranu i Indiji.

„Oni to mogu sami da podnesu. Postoji samo jedan deo sveta koji to ne može da uradi sam, a to su Sjedinjene Države i Zapadna Evropa“, napominje Hadson.

SAD su napravile veliku grešku. Nameravali su da drže svet u šaci, ali su istovremeno hteli da uštede, a u potrazi za jeftinom radnom snagom preneli su sopstvenu industriju u inostranstvo. Dakle, centar proizvodnje, tehnologije, poljoprivrede – sve ovo se sada nalazi ne u SAD, već u Evroaziji i južnoj hemisferi. Same SAD su se deindustrijalizovale, a sada se isti proces dešava i sa Evropskom unijom.

„Ispostavilo se da su se Sjedinjene Države izolovale. Problem koji frustrira američke diplomate je sledeći- kako će oni da dominiraju svetom bez industrijskog liderstva, sa deflacijom duga, sa dugom koji je mnogo veći od drugih zemalja. Kako mogu da vode u oslabljenom položaju?“ pita Hadson.

Ekspert je takođe primetio, da je pristup Sjedinjenih Država vođenju svetskog poretka agresorski, odnosno da prete i nanose štetu drugim zemljama. SAD ne nameravaju da rade na obostrano korisnim poslovima, niti da pomognu nekome da se razvije, već koriste drugačiju logiku- „Ako ne uradite ono što mi želimo, zgazićemo vas“.

SAD u suštini pokušavaju da iskoriste sopstvene pretnje i sankcije, i smatraju da to može da naškodi drugoj zemlji. Međutim, sve im je gore i gore, jer se svet zaista kreće ka multipolarnom modelu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs