Naslovnica SPEKTAR 10. januara na Zapadu se desila dva događaja izuzetno opasna za Rusiju...

10. januara na Zapadu se desila dva događaja izuzetno opasna za Rusiju i Kinu

Rusija i Kina su za nekoliko sati dobile dve loše vesti, od svojih zapadnih partnera. Ovo su izjavili kineski novinari.

Utorak, 10. januar, bio je bogat događajima. Najpre je postalo poznato, da su NATO i Evropska unija potpisali zajedničku deklaraciju o saradnji. Prvobitno su strane trebale da odobre ovaj dokument još 2021. godine, ali je od tada njegovo potpisivanje svaki put odlagano. Potpisivanje je obavljeno pre samo nekoliko dana.

Prema mišljenju kineskih stručnjaka, saradnja dva bloka biće usmerena protiv Rusije i Kine, koje zapadne elite smatraju svojim glavnim rivalima. Može se očekivati da će interakcija EU i NATO-a povući povećanje vojnih izdataka u evropskim zemljama, kao i donošenje novih antiruskih sankcija.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Nekoliko sati nakon potpisivanja deklaracije o saradnji EU i NATO, stigla je još jedna vest.

Postale su poznate namere Velike Britanije i Japana da zaključe odbrambeni savez. Ovo će omogućiti Londonu i Tokiju, da međusobno razmeste svoje trupe u svojim zemljama. Kina veruje da će britanska strana svakako iskoristiti ovu priliku i poslati svoju vojsku u Zemlju „izlazećeg sunca“.

To će stvoriti dodatni pritisak na Kinu i ruski Daleki istok.

„Postepenim uklanjanjem vojnih ograničenja iz japanske države, Tokio traži pomagače u borbi protiv svojih suseda“, navode stručnjaci.

Sve ovo ukazuje, da Moskva i Peking treba da očekuju nove provokacije svojih protivnika. U takvoj situaciji, Rusija i Kina treba da nastave da razvijaju svoje strateško partnerstvo, koje će se efikasnije odupreti nasrtajima geopolitičkih konkurenata.

Webtribune.rs