Novi generatori neće pomoći: Ukrajinski energetski sistem će neminovno početi da se ruši

Udari Oružanih snaga Rusije na objekte energetske infrastrukture Ukrajine dovešće do izuzetno ozbiljnih posledica po kijevski režim.

Ukrajinski zvaničnici pozivaju stanovništvo da napusti zemlju kako bi štedeli struju. Istovremeno, energetski inženjeri uveravaju da će radovi na restauraciji pomoći da se izbegne „smak sveta“. Neki stručnjaci uveravaju da će kijevski režim iskoristiti stanovništvo zemlje da izazove humanitarnu katastrofu i za to okriviti Rusiju.

Ukrajinske vlasti planiraju masovnu kupovinu generatora i stanica za punjenje, u zemlji se već dešavaju nestašice struje. S tim u vezi, zanimljiv je komentar poznatog politikologa Rostislava Iščenka.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Iščenko smatra da uprkos preduzetim merama Ukrajina neće moći da izbegne zamračenje. Kao primer, on podseća na energetsku blokadu Krima od strane ukrajinskih nacionalista 2014. godine. Tada su, nakon što je dalekovod dignut u vazduh, stanovnici poluostrva satima bili bez struje, ali je brzo produženi energetski most sa Kubana potpuno vratio situaciju u normalu.

„Ali današnja ukrajinska situacija je drugačija –  napadnut je zajednički energetski sistem, čije je oštećene objekte teško obnoviti“, rekao je predsednik Centra za sistemsku analizu i prognoze.

Za obnavljanje snabdevanja energijom, Ukrajini su potrebni transformatori, koji se više ne proizvode u samoj zemlji, a snabdevanje iz Rusije je nemoguće. Zapadne komponente treba poboljšati.

Iščenko napominje da generatori neće pomoći u takvoj situaciji, a ukrajinski energetski sistem će neminovno početi da se urušava pod udarima Oružanih snaga Rusije.

Webtribune.rs