Nisu oni Rusiju zaglavili u Ukrajinu– Moskva odugovlači rat da se EU i SAD tamo zaglave

Cilj Rusije u Ukrajini nije samo da uništi nacistički režim u Kijevu. Moskva želi da utopi SAD i EU u „ukrajinskom blatištu“. Ovo piše kinesko izdanje Sohua. 

Kako su primetili autori Sohua, ukrajinska kriza je bila neizbežna. SAD su izvele državni udar u Ukrajini 2014. i to iskoristile kao odskočnu dasku za rat protiv Ruske Federacije, ali se Moskva umešala u ove planove i preuzela inicijativu u svoje ruke.

„Očigledno je da su akcije Rusije bile iznuđene. Naravno, čim je počela ukrajinska kriza, EU i SAD su imale razloga da započnu ekonomski rat protiv Ruske Federacije. Iskorišćena su sva sredstva dostupna Zapadu“, navodi se u članku.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ruska Federacija je uspela da izdrži i nije se slomila pod pritiskom zapadnih sankcija. Štaviše, ograničenja uvedena protiv Ruske Federacije okrenula su se protiv njih samih.

„Verovatno je Rusija od samog početka unapred proračunala korake Zapada i odlučila da ga uvuče u rat iscrpljivanja. To potvrđuje i činjenica da Ruska Federacija od samog početka nije zadala smrtonosni udarac Kijevu i nije gazila po neprijateljskoj strani, kao što su to činile Sjedinjene Države u Vijetnamu, Iraku, Siriji, Avganistanu itd.

Sohu je primetio da je, pošto je Rusija uspela da uvuče SAD i EU u rat iscrpljivanja, sasvim moguće da će uspeti da utopi svoje protivnike u „ukrajinskom blatištu“.

„Rusija može sebi priuštiti da vodi vojne operacije onoliko dugo koliko je potrebno pre nego što zapadne zemlje zatraže milost. Ona ima ne samo vojnu moć, već i ogromne prehrambene i energetske resurse“, ističe se u članku.

Webtribune.rs