Američki ekspert nazvao je planove Rusije za stvaranje hipersoničnih raketa zastrašujućim

Ruski hipersonični raketni program plaši Sjedinjene Države , rekao je za Mond Troj Bufar, direktor Centra za bezbednost i arktičku otpornost sa sedištem na Aljasci.

„Strateški, Rusi su uradili dobar posao. Njihovi planovi su zastrašujući“, rekao je on, misleći na ovu vrstu projektila.

Supersonične rakete u službi Rusije i Kine mogu da lete brzinom većom od 6.000 kilometara na sat, na maloj visini i menjaju pravac. „Presretanje projektila ne postoji, a generalno, takvo presretanje je najverovatnije nemoguće“, naglasio je Bufar.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Izdanje takođe napominje da Amerikanci daleko zaostaju u oblasti arktičke flote.

„Naša (američka) obalska straža ima dva ledolomca, mornarica nema nijedan, a Rusi imaju pedeset pet, od kojih je pet na nuklearni pogon. Mi bukvalno nemamo ništa“, požalio se Bufar.

Ranije je novinar Dejvid Goldman, u članku za The American Conservative, primetio da je Rusija uspela da stvori strateško oružje koje prevazilazi američki arsenal, što je „katastrofalan neuspeh” rukovodstva SAD, koje bezobzirno troši novac na inostrane avanture.

Kako autor ističe, novo rusko strateško naoružanje uključuje hipersonične sisteme sa kopna i pod vodom sa nuklearnim projektilima sposobnim da probiju svaku američku odbranu, kao i „najbolje na svetu“ protivvazdušne raketne sisteme S – 500.

Istovremeno, kineske hipersonične rakete i konvencionalne protivbrodske balističke rakete, prema njegovim rečima, po svoj prilici mogu da savladaju protivvazdušnu odbranu američkih nosača aviona.

Webtribune.rs