Naslovnica SPEKTAR Netanjahu odobrio „operativni plan“ napada na Rafu! Evo šta to znači…

Netanjahu odobrio „operativni plan“ napada na Rafu! Evo šta to znači…

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovio je svoju rešenost da pokrene ofanzivu na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze. Takva operacija apsolutno je potrebna za postizanje „pobede“ nad Hamasom, tvrdi on.

Netanjahu je naveo da je već odobrio „operativni plan“ za obnovljeni napad na južnu Gazu, tvrdeći da je izraelska vojska spremna za „evakuaciju civilnog stanovništva i za pružanje humanitarne pomoći“.

„Ovo je ispravna stvar i na operativnom i na međunarodnom planu“, rekao je on, aludirajući na sve veći pritisak sa kojim se Izrael u poslednje vreme suočava zbog svojih akcija u Gazi i navodnih kršenja humanitarnih prava tokom svoje vojne operacije protiv Hamasa.

Kako navodi, sprovođenje novog napada „će potrajati, ali će biti učinjeno. Ući ćemo u Rafu i tamo ćemo eliminisati bataljone Hamasa iz jednog jednostavnog razloga: nema pobede bez ulaska u Rafu i nema pobede bez eliminisanja tamošnjih bataljona Hamasa“.

Netanjahu je to izjavio u govoru nakon sastanka sa porodicama izraelskih talaca, za koje se još uvek pretpostavlja da su u zatočeništvu Hamasa u Gazi. Premijer je insistirao da je dao sve od sebe da ih spase.

„Oni koji kažu da ne činim sve da vratim taoce greše i obmanjuju, a oni koji znaju istinu i još uvek ponavljaju ovu laž nanose nepotrebnu tugu porodicama talaca“, rekao je on.

Netanjahu je u više navrata izjavio da je Izrael spreman za napad na Rafu, nakon što je Vašington prošlog ponedeljka odbio da stavi veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na hitan prekid vatre u Gazi. SAD su više puta upozoravale Izrael da bi napad na Rafu drastično pogoršao situaciju sa raseljenim palestinskim civilima.

Rafa se smatra poslednjim „nominalno bezbednim“ prostorom za Palestince u Pojasu Gaze, a u gradu se nalazi više od milion ljudi koje muči nestašica hrane, vode, lekova i prostora, i koju su pod svakodnevnim rizikom da budu ubijeni.

Izrael je pokrenuo operaciju u Gazi nakon upada militanata Hamasa u južni deo zemlje prošlog oktobra. Tokom napada ubijeno je preko 1.200 ljudi, a oko 240 je odvedeno u Gazu. Izraelska kampanja nanela je nesagledivu štetu palestinskoj enklavi, ostavivši iza sebe najmanje 32.000 mrtvih, prema palestinskom ministarstvu zdravlja.

Netanjahuu uspešno operisana kila

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu probudio se iz anestezije nakon uspešne operacije kile kojoj je juče bio podvrgnut, saopšteno je iz bolnice Hadasa Ein Kerem u Jerusalimu, u kojoj je operacija izvedena.

„Budan je, oporavlja se i razgovarao je sa porodicom“, izjavio je direktor hirurgije u bolnici Alon Pikarski, prenosi „Tajms of Izrael“.

On je dodao da je operacija protekla po planu.

Premijeru Izraela kila je otkrivena tokom rutinskog pregleda u subotu uveče.
Ministar pravde i Netanjahuov zamenik Jariv Levin bio je vršilac dužnosti premijera dok je Netanjahu bio na operaciji.

Netanjahu je u julu prošle godine imao operaciju na srcu, kada mu je ugrađen pejsmejker.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social