Naslovnica SPEKTAR Nepoznati aerostat uočen iznad SAD: Vojska poslala borbene avione!

Nepoznati aerostat uočen iznad SAD: Vojska poslala borbene avione!

Zvaničnici SAD saopštili su da prate nepoznati aerostat koji je uočen na sverozapadnoj obali, koji je identičan onom kineskom od pre godinu dana i kreće se na velikoj visini.

„Vojni avioni su uočili objekat, ali njegovo poreklo i namena su još uvek nepoznati“, izjavili su američki zvaničnici za mrežu „CBS News“.

Izvori upoznati sa ovim pitanjem, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekli su da je objekat u petak leteo prema na istoku. Ranije tokom dana, jedan zvaničnik je izjavio, da je aerostat bio iznad Kolorada. Njegovo prisustvo je izazvalo dovoljno zabrinutosti, da je vojska poslala avione da ga istraže.

Razvoj događaja dolazi godinu dana nakon što su tenzije između SAD i Kine porasle, nakon što je kineski balon sa sofisticiranom špijunskom opremom leteo iznad kontinentalnog dela SAD nekoliko dana.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je tvrdilo, da je balon trebalo da prikuplja vremenske podatke, i da je „daleko skrenuo sa planiranog kursa“ zbog jakog vetra. Američka vojska ga je na kraju oborila kod obale Južne Karoline 4. februara 2023-će i izvukla olupinu.

[adsenseyu1]

Špijunski balon postao je politička glavobolja za predsednika Bajdena, koji se suočio sa kritikama republikanaca zbog njegove odluke da mu dozvoli da prelazi preko SAD, skoro nedelju dana pre nego što je naredio da se obore.

Iako je Pentagon na kraju zaključio da balon nije prenosio informacije nazad u Kinu, njegovo prisustvo je stavilo američku vojsku u stanje visoke pripravnosti, za druge objekte u američkom vazdušnom prostoru. Borbeni avioni oborili su nekoliko neidentifikovanih objekata iznad SAD i Kanade tokom narednih nedelja.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social