Nemačkoj suđeno da ekonomski propadne: Prioritet u snabdevanju gasom imaće privatne kuće, u odnosu na fabrike

Pravi „uragan“ pogodio je evropski automobilski sektor, uoči oštre zime. Ovo prenosi Bloomberg.

Ekonomske teškoće Evropske unije zahvatile su automobilsku industriju. Folksvagenovi finansijski analitičari, na primer, očekuju da će zarada ove godine pasti, jer sve manje ljudi namerava da kupi automobile. Razlog za nisku tražnju je energetska kriza, koja je nastala zbog nestašice ruskog gasa, a sada izaziva inflaciju.

„Kupci raspravljaju da li da kupe automobil, ili da obnove lizing automobila zbog zabrinutosti i rasta cena energije“, rekao je Frank Fidler, glavni finansijski direktor VV Financial Services.

Ekonomski udar doživele su i fabrike auto- delova. Nemačka kompanija „Continental“ saopštila je da će se suočiti sa dodatnim troškovima za sirovine i energiju u iznosu od 3,5 milijardi evra.

Finansijski direktor Continentala Katja Durfeld opisala je situaciju kao „uragan“ i predvidela da ovaj pritisak „neće popustiti uskoro“. „Nemačka ekonomija – najveća evropska – stagnirala je u drugom kvartalu usled rasta cena, i pretnje smanjenja potrošnje energije“, navodi se u članku.

Kako autor primećuje, prodaja automobila je ove godine značajno opala. Čak i veliki proizvođač automobila poput BMV-a predviđa da neće moći da pokrije troškove zbog opadanja potražnje i rasta cena električne energije.

„Kompanije se već pripremaju za oštru zimu zbog produbljivanja energetske krize u regionu. Cene električne energije oborile su rekorde poslednjih nedelja, pošto Rusija ograničava isporuke gasa Evropi“, navodi se u publikaciji.

Nemačka je već rekla da će dati prioritet snabdevanju gasom privatnim kućama, u odnosu na fabrike, kada bude hladnije.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs