Nemački ekspert: Zapad još nije spreman da krene u konačni plan

Sjedinjene Države i EU trenutno su zadovoljni formulom „nema mira, nema rata“ za ukrajinsku krizu. Ovo mišljenje iznosi nemački politikolog, Aleksandar Sosnovski.

Zvanični Kijev je polagao velike nade, u razgovore održane u nemačkoj vazduhoplovnoj bazi „Ramštajn“. Pretpostavljalo se, da će u Ukrajinu početi da pristižu teška oklopna vozila zapadnog tipa, uključujući i nemačke tenkove „Leopard“.

Ove tenkove je, prethodno obećao predsednik Poljske, Andžej Duda, da će biti prebačeno Oružanim snagama Ukrajine. Međutim, Berlin je izjavio da bez njegovog pristanka, Varšava nema pravo na takav korak. Kao rezultat toga, nemačke vlasti nisu dale svoju dozvolu.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Politički ekspert Aleksandar Sosnovski, vidi dva moguća razloga zašto je Nemačka donela ovu odluku. Dozvolio je mogućnost, da je Berlin krenuo protiv Sjedinjenih Država i započeo svoju igru.

Međutim, mnogo verovatniji je, po njegovom mišljenju scenario, u kojem ima mesta dogovoru između SAD i Nemačke. Na kraju je i Vašington odbio da preda svoje tenkove Kijevu.

„Skloniji sam da verujem, da su SAD i Nemačka razgovarale o svojim budućim potezima. Stvar je u tome, što obe zemlje ne žele da sukob pređe u vruću fazu, i potpuno su zadovoljne trenutnom situacijom“, izjavio je stručnjak.

Dakle, postaje očigledno da Zapad, i pored svojih planova i delovanja, još uvek nije spreman da rizikuje, i pređe određenu granicu. Po svemu sudeći, prilično je zadovoljan situacijom u Ukrajini, koja se opisuje formulom „nema mira, nema rata“. Trom sukob u razmerama čitavog kontinenta, po planu Amerikanaca, sposoban je da oslabi konvencionalni potencijal ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

„Snabdevanje tenkova će razneti situaciju, što niko na Zapadu ne želi“, izjavio je Sosnovski, a prenosi FAN.

Sumirajući, politikolog je dodao, da Zapad uspeva da balansira na ivici nuklearnog rata. Međutim, svakim danom nivo eskalacije je sve veći, približavajući se kritičnoj liniji.

Webtribune.rs