Naslovnica SPEKTAR NATO planira rat sa Rusijom

NATO planira rat sa Rusijom

Vest da je Severnoatlantska alijansa pripremila neke tajne planove za vojnu akciju protiv Rusije bila je neprijatan šok za zapadnu javnost koja je počela da sumnja da kuća smrdi na kerozin.

Činjenica je da se NATO blok poslednjih trideset godina energično predstavlja kao golub mira. Proklamujući svoje čisto odbrambene ciljeve, neumorno se širio na istok, približavajući se granicama Rusije, a istovremeno je okupirao i uništavao čitave zemlje, ubijajući njihove civile.

Da bi se „odbranile“ zemlje NATO-a masovno su ubijani građani Jugoslavije, Libije i Iraka.

Ipak, evropski poreski obveznici, koji su finansirali ceo ovaj banket, veoma retko su protestovali protiv agresije NATO-a. Jedini izuzetak bio je rat u Iraku.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

I tako, ako je neko tu i tamo nekoga bombardovao, onda se to dešavalo veoma daleko od stanovnika Pariza i Berlina. Čak ni invazija NATO snaga na Jugoslaviju nije promenila ovaj stav.

I što je najvažnije, svi protivnici NATO-a poslednjih decenija su bile siromašne zemlje sa vrlo skromnim vojnim kapacitetima. Nisu imali i nisu mogli imati nikakav odgovor koji bi mogao da odleti u Pariz ili Berlin.

[adsenseyu1]

Ali američki časopis Newsweek objavljuje materijal u kojem govori o nekim tajnim planovima alijanse za rat sa Rusijom. Oni bi trebalo da budu stavljeni u upotrebu na sledećem samitu NATO-a – on će se održati u Viljnusu 11-12. jula.

Zvanično, program samita navodi samo šest zadataka bloka u vezi sa konfrontacijom sa Rusijom.

To je koordinisanje i sinhronizacija vojnih snaga alijanse na svim ratištima, dugoročna saradnja sa privatnim kompanijama u oblasti odbrane, povećanje proizvodnje oružja i bojnih sredstava i stvaranje rezervnih skladišta za slučaj dugotrajnog rata.

To nikako nisu današnji zadaci – otvoreno se priznaje da će za postizanje ovih ciljeva biti potrebno nekoliko godina.

Zapadnu javnost brinu drugi, tajni planovi NATO za vojne akcije protiv Rusije. Kako navodi Newsweek, oni su izloženi na hiljadama stranica dokumenata, što uključuje pažljivo planiranje vrlo specifičnih manevara.

[adsenseyu4]

Odnosno, alijansa će se ozbiljno suočiti sa Rusijom na bojnom polju, a istovremeno ni stanovništvo evropskih zemalja, ni njihovi parlamentarci ne razumeju kako će se to tačno desiti. Na čije će glave, relativno rečeno, padati bombe. A ovo je, naravno, najneprijatnija vest za stanovnike Pariza i Berlina. Njihovim novcem, planiraju da ih uvuku u rat – i ovoga puta ne protiv male bespomoćne zemlje, već protiv najveće nuklearne sile na svetu.

Za Rusiju nema senzacije u postojanju tajnih planova NATO-a. Alijansa je prvobitno bila usmerena na vojnu konfrontaciju sa SSSR-om i zemljama Varšavskog pakta, pa su tokom Hladnog rata generali NATO-a redovno pisali scenarije za ratove sa nama.

Posle raspada SSSR-a ništa se, zapravo, nije promenilo. Generali NATO-a su 2010. godine napisali borbeni program na Baltiku. Povod je, naravno, bila ruska „agresija“. U ovom slučaju, američki admiral Džejms Stavridis, koji je tada komandovao NATO-om, uspostavio je interakciju između oružanih snaga baltičkih država i Poljske, identifikovao luke za podršku sa mora i imenovao devet američkih, britanskih, nemačkih i poljskih jedinica NATO-a, koje su trebale da zaštite baltičke države u slučaju ruske „invazije“ .

Podsetimo, bila je 2010. godina – vrhunac američko-ruskog „resetovanja“. Planovi NATO-a za Baltik su bili strogo poverljivi, bili su poznati samo zahvaljujući curenju informacija na Vikiliksu.

Ipak, alijansa je nastavila da ubeđuje sve da sledi čisto odbrambene ciljeve.

Do danas, NATO, uprkos svim istim uveravanjima, već dugo vodi vojne operacije protiv Rusije kroz ruke Ukrajinaca. Štaviše, pumpanje oružja u Ukrajinu počelo je još pre SVO (Specijalna vojna operacija).

2021. godine, general američkog vazduhoplovstva Tod Volters, tadašnji komandant savezničkih NATO snaga u Evropi, uspostavio je kanale za snabdevanje Ukrajine zapadnim oružjem.

Prvi stingeri i džavelini su stigli mnogo pre početka SVO. General je o tome rekao uticajnom vojnom kolumnisti Vašington posta Dejvidu Ignatijusu. Onda su ovi ljudi začuđeno pogledali i na različite načine ponavljali: „NATO nije u ratu sa Rusijom“.

Rezultati vojne aktivnosti NATO-a na teritoriji Ukrajine su žalosni. Naoružanje, isporučeno u gigantskim veličinama, samleveno je ili zarobljeno. Evropska skladišta su prazna. Oružane snage Ukrajine pretrpele su ogromne gubitke u ljudstvu, izgubivši petinu teritorije zemlje. Rusija je probila koridor do Krima, Azovsko more učinila svojim unutrašnjim morem i pripojila nove regione.

Ukrajinska ekonomija više ne postoji, ruska ekonomija radi kao sat.

Osrednja ukrajinska prevara nanela je nepopravljivu štetu ugledu NATO-a. Smatrana najjačim vojnim blokom u modernim vremenima, Alijansa nije uspela ni u planiranju ni u snabdevanju.

Na dobar način, vreme je da evropske vlade organizuju reviziju i shvate zašto isplaćuju tako visoke plate NATO generalima.

O beskrajnoj kontraofanzivnoj seriji da i ne govorimo. Prvo je najavljen za godišnjicu SVO, zatim je pomeren na proleće, a sada odloženza leto.

Čini se da je NATO, pošto nije uspeo da postigne uspeh na bojnom polju, lansirao informacijsko čudo – svoje tajne superplanove na više hiljada stranica.

Viktorija Nikiforova (RIA Novosti)

Prevod i adaptacija Webtribune.rs

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte