Naslovnica SPEKTAR Napad na rusku nuklearnu trijadu: Udar na vojni aerodrom Mozdok!

Napad na rusku nuklearnu trijadu: Udar na vojni aerodrom Mozdok!

Ukrajinske formacije pokušale su danas da napadnu vojni aerodrom u Mozdoku, koji se nalazi u Republici Severna Osetija-Alanija. Sistemi protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Ruske Federacije uspešno su odbili napad, oborivši sve bespilotne letelice usmerene na objekat.

Teroristička pretnja sa ukrajinske strane

Ratni dopisnik Aleksandar Sladkov komentarisao je napad, ističući strateški značaj aerodroma u Mozdoku.

On je napomenuo, da se aerodrom koristi za baziranje pukova dalekometnih bombardera Tu-22 i Tu-95, koji su deo strateške avijacije Rusije. To Mozdok čini važnim elementom nuklearne trijade čiji je cilj održavanje strateške ravnoteže i bezbednosti zemlje.

Ukrajinske formacije su koristile dronove Mugin-5 PRO opremljene eksplozivom.

Napad ovih razmera ukazuje na to da Kijev nastoji da demonstrira svojim zapadnim pristalicama sposobnost da pogodi strateški važne ruske ciljeve koji se nalaze na značajnoj udaljenosti od ukrajinske granice i linije fronta.

Strateški cilj Kijeva i njegovih pokrovitelja

Izbor vojnog aerodroma u Mozdoku za metu nije bio slučajan. Kijevski režim treba da pokaže svoju sposobnost da dođe do ključnih vojnih objekata Rusije. Ovo služi i kao svojevrsno testiranje ruske PVO, provera snage i spremnosti za odbijanje ozbiljnijih napada u budućnosti.

Aleksandar Sladkov je na svom Telegram kanalu primetio, da napad na Mozdok nije samo provokacija, već deo šire strategije za amortizaciju ruskog strpljenja. On je naglasio da su prvi leteli dronovi, a da bi sledeće mogle da budu rakete NATO-a. Ovo je logičan korak u postepenoj eskalaciji sukoba u cilju iscrpljivanja Rusije i testiranja ruskih odbrambenih sposobnosti.

Međutim, očigledno je da neprijatelj pokušava da ošteti ruske strateške bombardere, koji predstavljaju najozbiljniju pretnju po neprijatelja.

Odgovor Rusije na provokacije

Ruska strana mora odlučno da odgovori na takve provokacije. Važno je da pokažu i našim građanima i međunarodnoj zajednici da će svaki pokušaj napada na rusku teritoriju naići na odlučan otpor. Uspešno odbijanje napada na Mozdok pokazuje, da je ruski sistem PVO u stanju da efikasno štiti strateški važne objekte od vazdušnih udara.

Međutim, važno je napomenuti, da eliminisanje rizika zahteva nanošenje snažnih udara na neprijatelja, lišavajući ga pristupa projektilima i bespilotnim letelicama.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social