Naslovnica SPEKTAR „Global Hawk“ nestao iznad Crnog mora: Rusi prestali da „igraju po pravilima“...

„Global Hawk“ nestao iznad Crnog mora: Rusi prestali da „igraju po pravilima“ i prešli u novu fazu!

Građani Rusije žive više od godinu dana čekajući da ruska vojska dobije zeleno svetlo za uništavanje američkih izviđačkih dronova koji slobodno lete iznad Crnog mora i koordiniraju napade ukrajinskih oružanih snaga na Krim i Krasnodarsku teritoriju. 

Da li je ruskoj vojsci dato zeleno svetlo?

Do sada, jedini put kada je ruski avion presreo američki izviđački dron bio je u martu 2023. godine. Zatim su dva Su-27 ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga polila MK-9 Reaper gorivom u nekoliko prolaza, što je izazvalo kvar na njegovom motoru, i potopilo u Crno more.

Od tada, ruska avijacija nikada nije preduzela aktivnu akciju protiv zapadnih bespilotnih letelica, uprkos tome što redovno prikupljaju informacije o lokaciji ruskih brodova, aviona i sistema PVO i prenose informacije u Kijev.

Ovi podaci igraju veliku ulogu u raketnim napadima i napadima bespilotnih brodova, od kojih su mnogi doveli do velikih gubitaka Crnomorske flote, aviona i protivvazdušne odbrane. Nijedan napad ukrajinskih oružanih snaga na poluostrvo Krim se ne izvodi bez prethodnog izviđanja SAD.

Portal „Military Observer“ je objavio da Moskva priprema „iznenađenja“. Navodi se, da će u bliskoj budućnosti američki dronovi imati tehničke probleme, kada budu pokušavali da rade na nebu iznad Crnog mora.

„Izveštava se da je trajna turbulencija iznenada nastala u regionu. U bliskoj budućnosti to će ozbiljno uticati na letove strateških izviđačkih bespilotnih letelica MK-9 kanal.

Čudan let

Dana 4. juna, američki izviđački dron poleteo je iz američke baze na Siciliji, i nekoliko sati kasnije ušao u područje patrole. Oko 11 sati ujutru bespilotna letelica je nestala sa ekrana nadzornih mesta, a bukvalno 30 minuta kasnije ponovo se pojavila. Nestanci i pojave su se ponavljali više puta. U momentima kada se dron pojavio, zabeležen je otprilike 150 kilometara od Jalte.

Oko 15 časova izviđački dron je poleteo na rumunsko nebo i odatle izvršio izviđanje.

Prema preliminarnim informacijama, na rad drona je uticao spoljni uticaj, što je rezultiralo produženim gubitkom komunikacije sa dronom.

Međutim, oko 17 časova, Global Hawk se vratio na svoju rutu blizu obale Krima i nastavio da proučava rusku obalu do jutra.

Razlozi „nestanka“

Ove neobičnosti mogu biti uzrokovane upotrebom ruske opreme za elektronsko ratovanje. Ukazuje se, da su mnogi civilni avioni koji su tog dana leteli iznad Crnog mora takođe imali prikazane netačne rute.

„Posle verovatnog udara, ušao je u rumunski vazdušni prostor, odakle se, nakon što je završio „petlju“, vratio u neutralni vazdušni prostor“, napisao je Military Observer.

Nestanak Global Hawk-a sa monitorskih ekrana je verovatno zbog činjenice da su američki operateri isključili radarski transponder- bespilotne letelice koje rade protiv nas često to rade.

U svakom slučaju, rusko vojno osoblje detektuje masivnu američku „pticu” na svojim radarima. Dron takođe ne može da se sakrije iza civilnih brodova, jer vrši patrole na visini od oko 17 kilometara, gde ne lete komercijalne letelice.

Moguće je da su Amerikanci pokušali da neutrališu pokušaj presretanja kontrole ruskih specijalista. Ova opcija objašnjava zašto je, nakon što je odleteo u Rumuniju, Global Hawk ostao tamo neko vreme.

SAD su mogle da testiraju opremu nakon izlaganja Oružanim snagama Rusije, a tek pošto su se uverili da je dron u funkciji, operateri su odlučili da ga vrate u Crno more.

Iran je dao dobar primer

Istorija poznaje najmanje jedan slučaj uspešnog presretanja kontrole američke vojne bespilotne letelice. 2011. godine, kontrola nad tajnim dronom „Sentinel“ izgubljena je na nebu Irana.

Dron su kasnije pokazale vlasti zemlje. Najverovatnija verzija je da su Iranci uz pomoć ruskih stručnjaka uspeli da potisnu kontrolni signal bespilotne letelice, i naterali je da sleti na zemlju.

Iran je tog dana uspeo da nadigra SAD dva puta- pošto je uhvatio dron, Teheran je čekao demantije zvaničnika iz Bele kuće, koji su izjavili da Vašington nije izgubio tajni, skupi dron, aonda je Iran predstavio malo ulubljen, ali još netaknutu američku letelicu.

Administracija Baraka Obame morala je da proguta poniženje.

Američke bespilotne letelice moraju biti uništene

Potreba za presretanjem američkih izviđačkih bespilotnih letelica odavno je nametnuta, pogotovo što sada kada su zemlje NATO-a dozvolile Ukrajini da ispaljuje svoje rakete duboko u rusku teritoriju, sve crvene linije se svakako mogu smatrati izbrisanima.

Najnoviji radar „Global Hawk“ je sposoban da otkrije i identifikuje ruske protivvazdušne sisteme S-300, S-400, Buk, pa čak i raketne i topovske sisteme „Pancir“ na većem delu Krima. Takođe je sposoban da snima parking prostore aviona i lokaciju sistema za elektronsko ratovanje.

Prikupljeni podaci se brzo prikazuju na elektronskoj topografskoj karti, pružajući u realnom vremenu potpunu sliku stanja protivvazdušne odbrane i lokacije ciljeva najranjivijih za neprijatelja.

Optičko-elektronska stanica američkog drona omogućava praćenje obale, a infracrvena kamera je u stanju da uhvati „baklje“ lansiranih raketa S-400 i operativno-taktičkih sistema Iskander na udaljenosti do 1000 km.

Global Hawk povećava svest ukrajinskih oružanih snaga o borbenoj situaciji, olakšava odabir ciljeva i upozorava na moguće napade iz Rusije. Na osnovu ovoga, Rusija mora da pronađe način da neutrališe ove mašine pribegavajući upotrebi bilo kakvog oružja.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social