NAJNOVIJE: Posle pretnje nuklearnim oružjem iz Moskve, Britanija potpisala odbrambeni sporazum sa Izraelom

Britanija je potpisala odbrambeni sporazum „sledeće generacije“ sa Izraelom, u cilju podsticanja vojnog programa Ujedinjenog Kraljevstva.

Ova vest dolazi, pošto je Ministarstvo odbrane (MoD) obećalo da će povećati troškove odbrane nakon ruske invazije na Ukrajinu, stavljajući članice NATO-a u stanje visoke pripravnosti u tom procesu.

Kao glavni doprinos ukrajinskim odbrambenim snagama, Britanija je stalno izložena pretnjama od strane Moskve, a ruska državna televizija ide toliko daleko, da sugeriše da bi nuklearno oružje trebalo upotrebiti protiv Ujedinjenog Kraljevstva.

Najnoviji ugovor Britanije sa „Israel Aerospace Industries (IAI)“ i njenom podružnicom „Elta Sistems“, ima za cilj da obezbedi radar dugog dometa za program Ministarstva odbrane „Serpens“.

„Serpens“ je projekat „Sistema za lociranje oružja sledeće generacije“ (NGVLS), koji je uvelo Ministarstvo odbrane Velike Britanije 2018.

Govoreći o izabranom imenu u to vreme, zvaničnik Ministarstva odbrane je rekao, da je program ove godine preimenovan u „Serpens“, kako bi odražavao šire mogućnosti, koje će biti isporučene kao rezultat njegove integracije sa „Zodiac-om“.

„Serpens“ je sistem za lociranje sa digitalno umreženim paketom senzorskih sistema, koji otkrivaju neprijateljske minobacače, artiljeriju i rakete.

Program je procenjen na 400 miliona funti i trebao bi da zameni projekat „Mamba“ koju je isporučio švedski „Saab“ 2020-te godine.

Saradnjom Britanija će dobiti visoko sposoban i u borbi dokazan kompaktni višemisijski radarski (C-MMR) sistem, koji će se delimično proizvoditi i integrisati u Velikoj Britaniji.

„C-MMR“ je dizajniran za misije lociranja protivvazdušne odbrane i artiljerijskog oružja, sa radarom koji locira lokacije neprijateljskog oružja, i izračunava tačke udara i lansiranja u realnom vremenu.

Radar implementira naprednu, 3D-aktivnu elektronski upravljanu antensku tehnologiju.

Krajem prošle godine, Britanija i Izrael potpisali su desetogodišnji odbrambeni pakt, koji obećava saradnju po pitanjima kao što su sajber bezbednost, i zajedničku posvećenost sprečavanju Irana da dobije nuklearno oružje.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs