Naslovnica SPEKTAR Najnovija vest: Za rat sa Rusijom, NATO će pokrenuti 300.000 vojnika i...

Najnovija vest: Za rat sa Rusijom, NATO će pokrenuti 300.000 vojnika i ukupno 3,5 miliona ljudi

„NATO, u skladu sa svojim novim odbrambenim planovima, u slučaju potencijalnog napada, planira da u prvih mesec dana upotrebi 300 hiljada vojnika, koji moraju biti u stalnom stanju visoke pripravnosti za to.

Zatim može da upotrebi dodatne snage – zajedno sa Finskom, koja je nedavno pristupila alijansi, i Švedskom, koja još uvek nije članica NATO-a. Snage alijanse mogle bi dostići 3,5 miliona ljudi“, rekao je u Norveškoj šef vojnog komiteta Severnoatlantske alijanse, admiral Rob Bauer.

Novi regionalni odbrambeni planovi alijanse, odobreni su na samitu u Viljnusu u julu ove godine, ali su detalji tek sada postali jasni. Pretpostavljaju dalje jačanje na granicama sa Rusijom i scenarije u slučaju „vojne konfrontacije sa Ruskom Federacijom“.

„Ako govorimo o kolektivnoj odbrani, nećemo imati vremena da se pripremimo za napad koji se već dešava, a napad ne planiramo mi, već neprijatelj. Ako napadnu, moramo biti spremni. Treba nam više vojske u visokom stepenu pripravnosti, a to se ne može preko noći. Biće im potrebna obuka, oružje, municija i sve ostalo… Dakle, reč je o 300 hiljada vojnika u visokom stepenu pripravnosti. … Zemlje NATO-a, zajedno sa Finskom i Švedskom, imaju ukupno 3,5 miliona vojnika“, ukazao je šef vojnog komiteta.

Prema njegovim rečima, planirano je da u prvih 30 dana bude korišćeno 300 hiljada vojnih lica u stanju visoke pripravnosti „ako bude potrebno“. „Moglo bi biti raspoređeno više trupa ako bi rat trajao duže… ali u tom slučaju bismo imali vremena da pripremimo preostale snage“, objasnio je on.

[adsenseyu1]

Ranije je francuski TV kanal LCI javio, da planovi NATO-a čiji se sadržaj ne otkriva, obuhvataju 4 hiljade stranica, i između ostalog, predviđaju scenario „reagovanja u slučaju ruskog napada“. Da bi ga sprovele, zemlje NATO planiraju da drže 300 hiljada vojnog osoblja u stanju visoke pripravnosti. Biće spremni da se rasporede u unapred određenim regionima.

Zemlje NATO takođe planiraju da regrutuju i obuče više vojnog osoblja, izvedu vežbe sa vojskama onih zemalja koje će, prema regionalnim planovima odbrane, braniti, kao i da povećaju odbrambenu proizvodnju, i preuzmu nova opredeljenja za ulaganja u odbranu na nivou od najmanje 2% BDP-a.

Regionalni planovi uključuju odgovor na pretnje iz vazduha, mora, zemlje, svemira, sajber prostora i terorističke napade. One obuhvataju tri regiona- severni ( severni Atlantik i Arktik ), centar (srednja Evropa) i južni (Crno i Sredozemno more ). NATO takođe planira da značajno ojača svoje sisteme protivvazdušne i protivraketne odbrane.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social