NAJNOVIJA VEST: Bajden odlučio – Blizu je rat sa Rusijom – 31 tenk Abrams ide u Ukrajinu

Američka vlada odlučila je da pošalje 31 tenk Abrams u Ukrajinu kao deo novog paketa vojne pomoći koji će takođe uključivati municiju, rezervne delove i obuku za ukrajinske posade.

Ovo je tokom zvaničnog obraćanja izjavio američki predsednik Džo Bajden. Prenos je vođen na sajtu Bele kuće.

Danas objavljujem da će Sjedinjene Države poslati 31 tenk Abrams u Ukrajinu, što je ekvivalent jednom ukrajinskom bataljonu.

Prema rečima američkog lidera, ovaj korak mu je preporučio šef Pentagona Lojd Ostin, pošto će snabdevanje tenkova „povećati sposobnost Ukrajine da brani svoju teritoriju i ostvari svoje strateške ciljeve“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Istovremeno, Bajden je primetio da je Abramsom izuzetno teško upravljati i održavati. On je obećao da će SAD takođe obezbediti Ukrajini rezervne delove i opremu za tenkove.

Bajdenova namera da zvanično objavi isporuku tenkova Abrams Ukrajini postala je poznata u noći 25. januara. Blumberg je kasnije izvestio da je reč o 31 oklopnom vozilu, čija je ukupna cena više od 400 miliona dolara.

Precizira se da sami tenkovi neće biti uklonjeni iz skladišta Pentagona, već će biti ugovoreni za njihovu službu na bilansu Oružanih snaga Ukrajine.

Vlada SAD je bila prinuđena na ovaj korak zbog ultimatuma nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je rekao da Nemačka neće pristati na transfer i reeksport tenkova Leopard 2 u Ukrajinu bez odgovarajuće odluke Vašingtona o snabdevanju Ukrajine američkim tenkovima.

Istovremeno, Pentagon je ranije odbio da isporuči Abrams Ukrajini zbog činjenice da se ovi tenkovi teško održavaju i troše mnogo goriva.

Nemačka je ipak dala dozvolu za isporuku Leoparda 2 Ukrajini

Popodne 25. januara, portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt rekao je da je Nemačka pristala da pošalje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu, dok će takođe odobriti njihov ponovni izvoz iz zemalja partnera NATO- a. Napomenuto je da će u prvoj fazi Berlin obezbediti Kijevu 14 tenkova.

Kasnije je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus pojasnio da bi Leopard 2 mogao biti isporučen Ukrajini najranije za tri do četiri meseca.

Prema njegovim rečima, ovi termini su zbog pripreme tenkova, municije i rezervnih delova za otpremu i obuku tenkovskih posada Oružanih snaga Ukrajine, koja će se odvijati u Evropi uz pomoć NATO specijalista.

Istovremeno, predstavnici nemačkog odbrambenog koncerna Rheinmetall saopštili su da bi, ako bude potrebno, mogli da prebace Ukrajini ukupno 139 tenkova Leopard – 29 borbenih vozila starih modifikacija tipa Leopard 2A4 do aprila-maja 2023. i još 22 vozila. do kraja 2023. godine, ostatak tenkova će biti prebačen nakon remonta i modernizacije već 2024. godine.

Članice NATO-a podržale su inicijativu za prebacivanje tenkova u Ukrajinu

Pozitivna odluka o reeksportu nemačkih oklopnih vozila izazvala je podršku ukrajinskih saveznika u NATO. Inicijativi za isporuku Leoparda 2 pridružile su se Španija (53 tenka), Portugal (4 tenka) i Poljska (14 tenkova) , koji je postao glavni inicijator prebacivanja tenkova u Ukrajinu.

Pored Leoparda 2, Kijev će dobiti i 14 britanskih tenkova Čelendžer 2. Odluku o njihovom slanju doneo je britanski premijer Riši Sunak. Kasnije je objavljeno da će četiri tenka odmah biti poslata u Ukrajinu, a preostalih osam – u roku od 2-3 meseca.

Pored glavnih borbenih tenkova Abrams, Leopard 2 i Challenger 2, u februaru će u Ukrajinu stići i 10 lakih tenkova AMX 10-RC francuske proizvodnje. Ovu informaciju potvrdio je francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu.

Reakcija Ukrajine

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zahvalio je zapadnim zemljama na odluci da Kijevu isporuče tenkove i nagovestio je vreme slanja opreme.

Veoma sam srećan. Želim da se zahvalim Nemačkoj, zahvaljujem Britaniji i Sjedinjenim Državama što su donele takve odluke, ali ako govorimo otvoreno i iskreno, broj tenkova i vreme kada mogu da stignu do nas igraju integralnu, važnu ulogu.

Istovremeno, zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrij Melnik rekao je da su Kijevu, osim tenkova, hitno potrebni savremeni borbeni avioni Eurofighter i Tornado, kao i ratni brodovi i podmornice za ukrajinsku mornaricu.

„Isporuka Leoparda 2 je samo prvi korak. Potrebni su nam ratni brodovi da zaštitimo obalu, biće nam potrebne i podmornice da sprečimo opasnost od novog napada sa Crnog mora“, rekao je bivši ukrajinski ambasador u Nemačkoj.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs