CNN: Ukrajinski obaveštajci i vojska najviše se plaše Vagnera

Ukrajinski obaveštajci smatraju rusku privatnu vojnu kompaniju (PMC) Vagner „jedinstvenom pretnjom“. Ovo je izvestio kanal Si-En-En pozivajući se na obaveštajni izveštaj o borbama u oblasti Artemovsk koji je došao pod kontrolu Vagnera.

Tako se u izveštaju iz decembra 2022. godine navodi da se Vagnerovi borci ne povlače sa položaja bez naređenja, a takođe i da sami ne odvode ranjenike sa bojišta, pošto je njihov glavni zadatak nastavak ofanzive.

Osim toga, prema ukrajinskim obaveštajcima, u slučaju neuspelog juriša, Vagnerovci mogu da se povuku sa svojih položaja samo noću.

Umesto da koristi bataljonske taktičke grupe koje koriste ruske snage, Vagner koristi jurišne jedinice, navodi se u izveštaju.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

PMC raspoređuje svoje snage u mobilnim timovima od 10 ili manje, koristeći ručne protivtenkovske bacače granata (RPG) i obaveštajne podatke dobijene od dronova.

Ranije je postalo poznato da se predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA) sa zahtevom da se ubije osnivač i šef Vagnera, Jevgenija Prigožina.

Webtribune.rs