Naslovnica SPEKTAR Na Kosovu sistematski falsifikuju i prisvajaju srpsku istoriju uz pomoć velikih sila

Na Kosovu sistematski falsifikuju i prisvajaju srpsku istoriju uz pomoć velikih sila

Pisanje medija da Priština planira da pravoslavnu Crkvu Svetog Nikole na Novom Brdu rekonstruiše i predstavi kao katoličku izazvala niz reakcija.

S obzirom na sve naučne potvrde u vezi sa pravoslavnom pripadnošću Crkve Svetog Nikole na KiM, ne bi trebalo da bude bojazni da je Albanci uistinu mogu prisvojiti, ali je potrebno preduzeti veoma energične korake radi njene zaštite, izjavio je profesor Darko Tanasković.

[adsenseyu1]

„Ali, naučna istina, pa i istina uopšte u vezi sa zbivanjima na KiM i oko KiM, već duže vreme se sistemski krivotvore i izneveravaju, pa moramo preduzeti veoma energične korake radi zaštite Crkve Svetog Nikole, dok nije kasno“, rekao je Tanasković za „Večernje novosti“.

Ako se ode na Kosovo i vidi kako se turistički reklamira kompleks Novog Brda, ističe Tanasković, jasno je da je reč o segmentu projekta konstruisanja nepostojećeg i istorijski neoverenog albanskog kulturnog identiteta „države Kosovo“.

To je, kako upozorava Tanasković, deo ukupnog nastojanja da se nasilno proizvede još jedna albanska država na Balkanu. „Novo Brdo je za nas posebno značajno jer svedoči, ne samo o duhovnoj, već i ukupnoj društvenoj i kulturnoj snazi srednjovekovne srpske države na prostoru današnjeg KiM“, rekao je Tanasković za „Večernje novosti“.

Tanasković ističe da je rekonstrukcija navodno katoličke crkve u Novom Brdu, uz zabrinjavajuće vandalske intervencije u njenoj prvobitnoj strukturi, obrazac kako se ovaj kvazikulturni inženjering sprovodi.

Problem je u tome što, kako dodaje Tanasković, sledeći „političku korektnost“ i „akademska korektnost“ preti da kontaminira naučnu svest u nekim sredinama na Zapadu.

„Zato je potrebno zazvoniti na uzbunu svim raspoloživim sredstvima, a posebno je važno animirati arheološki esnaf u svetu, gde naši stručnjaci uživaju znatan ugled. Unesko je, svakako, jedna od prvih adresa“, naglasio je Tanasković.

Eparhija raško-prizrenska izrazila je u četvrtak zabrinutost zbog pisanja prištinskih medija da će arheološki institut Kosova, u saradnji sa nemačkom ambasadom u Prištini, početi radove na konzervaciji drevne srpske srednjovekovne katedralne crkve Svetog Nikole, koju, kako upozorava Eparhija, prištinski mediji pogrešno nazivaju „katedralom u Artani, bivšem Novom Brdu“.

Mediji o planiranom projektu konzervacije Crkve Sv. Nikole, sabornog hrama novobrdskih i gračaničkih episkopa, u neposrednoj blizini tvrđave Novo Brdo, protivno zakonu o zvaničnim jezicima i nazivima opština, govore o „katedrali u Artani, bivšem Novom Brdu“ ignorišući zvanično ime opštine, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

[adsenseyu5]
[adsenseyu5]