Mračna lekcija za Ukrajinu – Zašto SAD ne brinu za Avganistan?

Talibani su već pokrenuli antikorupcijski program bez nadzornih odbora ili konkursa. Oni jednostavno izvlače službenike napolje, pucaju na njih ili ih vešaju.

Treba imati na umu da su Sjedinjene Države potrošile 85 milijardi dolara na obuku avganistanskih snaga bezbednosti, što je najveći trošak u savremenoj istoriji SAD.

Dok su Ukrajinci bili zadovoljni sa svakim parom snajperskih pušaka i poludeli zbog ATGM-a Džavelin, vlada u Kabulu je primila helikoptere Sikorski UH-60 Black Hawk.

Ispostavilo se da ni nedostatak demokratije, niti pretnja da će oružje otići talibanima nisu prepreka za to. Avganistanska vojska je takođe primila stotine oklopnih transportera, bespilotnih letelica i lakih helikoptera. Sve je to već u velikom broju otišlo talibanima. Inače, već su počeli da koriste helikoptere.

Postoji još jedan veoma važan momenat u ovoj mračnoj istoriji sa Avganistanom, koji je veoma indikativan za Ukrajinu, mada je malo verovatno da će desničare i nacionaliste uveriti u bilo šta.

Avganistan ima status glavnog saveznika SAD izvan NATO Od 2012.

Predsednik Sjedinjenih Država sada može odrediti neku državu kao glavnog saveznika u roku od 30 dana od obaveštenja Kongresa.

Ukratko, Ukrajina traži ovaj status od 2014. godine, ali ga još nije dobila. U zemlji se mnogi nadaju da će se, ako Ukrajina dobije takav status, uklopiti i Sjedinjene Američke Države koje će Ukrajinu spasiti od Putina ne štedeći sebe.

Međutim, tragedija Avganistana pokazuje da ako saveznik nije spreman da se bori za sebe, tada Amerikanci neće uzeti učešće u toj borbi.

Slom avganistanske vojske u poslednjih nekoliko nedelja samo je školski primer šta se događa sa saveznicima.

Webtribune.rs