Naslovnica SPEKTAR META BROJ JEDAN: Poljaci u strahu od Rusije zbog izgradnje američke baze...

META BROJ JEDAN: Poljaci u strahu od Rusije zbog izgradnje američke baze protivraketne odbrane 

Poljska je zabrinuta zbog skorog puštanja u rad američkog odbrambenog raketnog sistema Aegis Ashore.

Direktor Američke agencije za protivraketnu odbranu viceadmiral Džon Hil nedavno je saopštio da je izgradnja vojne baze za raketnu odbranu u selu Redžikovo pri kraju. Trenutno su u toku unutrašnji radovi na objektu, a spolja je skoro gotov.

Pojava vojnog objekta na severu Poljske izaziva strahove lokalnog stanovništva.

Jedan od onih koji je sistem protivraketne odbrane podvrgao oštroj kritici je bivši zamenik gradonačelnika grada Slupska, Rišard Kvjatkovski.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Istovremeno, pozicija bivšeg zvaničnika nije se promenila od 2016. godine, kada je ovaj projekat još bio u ranoj fazi.

On napominje da su svi vojni sistemi agresivni, pošto, po njegovom mišljenju, ne postoji podela na defanzivne i ofanzivne.

Istovremeno, ovaj protivraketni odbrambeni sistem Aegis Ashore predstavlja opasnost za Redžikovo u slučaju vojne konfrontacije između Rusije i NATO-a.

„Ako izbije ozbiljan oružani sukob, prvi udar će biti na naš raketni štit“, rekao je Rišard Kvjatkovski, a prenosi Frans pres.

Pentagon kaže da je vojni objekat u Pomeranskom vojvodstvu dizajniran za presretanje balističkih projektila koje koristi Iran.

Međutim, u Ruskoj Federaciji imaju drugačije gledište o tome, videći to kao pretnju pre svega sebi.

Istog mišljenja je i Kvjatkovski, ukazujući na blizinu Kalinjingrada.

Istovremeno, on brine da pojava protivraketnih instalacija na mestu nekadašnjeg aerodroma zapravo stavlja tačku na privlačenje industrijskih investitora u to područje.

 

Webtribune.rs