Naslovnica SPEKTAR Mašine preuzimaju poslove: Nestaje 14 miliona radnih mesta – ŠOK VIDEO

Mašine preuzimaju poslove: Nestaje 14 miliona radnih mesta – ŠOK VIDEO

Svetski ekonomski forum saopštio je da će u narednih pet godina na celom svetu nestati 14 miliona radnih mesta.

Na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo više od 800 kompanija, Svetski ekonomski forum očekuje da će poslodavci do 2027. godine otvoriti 69 miliona radnih mesta, dok će ugasiti 83 miliona radnih mesta, prenosi Si-en-en.

Dakle, nestaće 14 miliona radnih mesta, što predstavlja dva odsto svih zaposlenih, navedeno je u saopštenju.

Prelazak na sisteme obnovljive energije će stvoriti značajan broj novih radnih mesta, dok će na tržište rada negativno uticati spor ekonomski rast i visoka inflacija.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Razvoj veštačke inteligencije (AI), kako navode, će imati kako pozitivan, tako i negativan uticaj na radna mesta.

Firmama će biti potrebni zaposleni koji će uvesti veštačku inteligenciju u sisteme kompanije i upravljati alatima vezanim za veštačku inteligenciju.

[adsenseyu1]

Analitičari podataka, kao i stručnjaci za mašinsko učenje i sajber bezbednost, ne treba da se brinu za svoju budućnost, pošto će potražnja za njima porasti za 30 odsto do 2027. godine, prognozira WEF.

Sa druge strane, AI će do 2027. godine ugroziti oko 26 miliona administrativnih poslova i radnih mesta vezanih za čuvanje podataka.

Generativni alati AI kao što je ČatGPT su nedavno izazvali senzaciju, ali firme ne očekuju da će automatizacija rasti vrtoglavim tempom.

Kompanije misle da će do 2027. oko 42 odsto svih radnih zadataka preuzeti mašine.

Firme ipak menjaju mišljenje o tome šta njihovi zaposleni treba da znaju, a „sposobnost da se efikasno koriste AI alati“ se sada vrednuje više nego programiranje, zaključuje WEF.

 


(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]