Naslovnica U FOKUSU The Guardian: Iz Rusije procureli dokumenti o radu tajnih službi

The Guardian: Iz Rusije procureli dokumenti o radu tajnih službi

Na mestu gde je nekada Petar Veliki trenirao svoju moćnu vojsku sada se nalazi šestospratnica iz koje se pomaže ruska „Specijalna operacija“, prenosi Gardijan.

Softverski inženjeri zaposleni u „NTC Vulkan“ stoje iza hakovanja i dezinformacija, piše britanski list.

Površno, kompanija izgleda kao konsultantska kuća za sajber bezbednost. Međutim, curenje tajnih fajlova iz kompanije razotkrilo je njen rad na jačanju sposobnosti Vladimira Putina za sajber ratovanje.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Hiljade stranica tajnih dokumenata otkrivaju kako su Vulkanovi inženjeri radili za ruske vojne i obaveštajne agencije da podrže operacije hakovanja, obučavaju operativce pre napada na nacionalnu infrastrukturu, šire dezinformacije i kontrolišu delove interneta.

Rad kompanije je povezan sa federalnom službom bezbednosti (FSB), domaćom špijunskom agencijom; operativne i obaveštajne divizije oružanih snaga, poznate kao GOU i GRU; i SVR, ruska spoljna obaveštajna organizacija, tvrdi Gardijan.

[adsenseyu1]

Jedan dokument povezuje Vulkan za sajber napade sa zloglasnom hakerskom grupom Sandvorm, za koju je američka vlada rekla da je dva puta izazvala nestanak struje u Ukrajini, poremetila Olimpijske igre u Južnoj Koreji i pokrenula NotPetia, ekonomski najrazorniji malver u istoriji. Pod kodnim imenom Scan-V, on pretražuje internet u potrazi za ranjivostima, koje se zatim čuvaju za upotrebu u budućim sajber napadima.

Drugi sistem, poznat kao Amezit, predstavlja plan za nadzor i kontrolu interneta u regionima pod ruskom komandom, a takođe omogućava dezinformacije putem lažnih profila društvenih medija.

Treći sistem koji je izgradio Vulkan – Cristal-2V – je program obuke za sajber operativce o metodama potrebnim za rušenje železničke, vazdušne i pomorske infrastrukture. Datoteka koja objašnjava softver kaže: „Nivo tajnosti obrađenih i uskladištenih informacija u proizvodu je strogo poverljivo.“

Dosijee o Vulkanu, koji datiraju od 2016. do 2021. godine, objavio je anonimni uzbunjivač ljut zbog rata Rusije u Ukrajini. Takva curenja iz Moskve su izuzetno retka.

[adsenseyu4]

Nekoliko dana nakon invazije u februaru prošle godine, izvor se obratio nemačkom listu Zidojče cajtung i rekao da se GRU i FSB „kriju iza“ Vulkana.

„Ljudi bi trebalo da znaju koje su opasnosti od ovoga“, rekao je uzbunjivač.

„Zbog događaja u Ukrajini odlučio sam da ovu informaciju objavim. Kompanija radi loše stvari, a ruska vlada je kukavička. Ljut sam zbog invazije na Ukrajinu i strašnih stvari koje se tamo dešavaju. Nadam se da možete iskoristiti ove informacije da pokažete šta se dešava iza zatvorenih vrata,” rekao je uzbunjivač.

Izvor je kasnije podelio podatke i informacije sa istraživačkim startapom „Paper Trail Media“ sa sedištem u Minhenu. Nekoliko meseci, novinari koji rade za 11 medija, uključujući Gardijan, Vašington post i Mond, istraživali su dosijee u konzorcijumu koji su predvodili „Paper Trail Media“ i „Der Spiegel“.

Pet zapadnih obaveštajnih agencija potvrdilo je da su Vulkanovi dosijei autentični. Kompanija Vulkan i Kremlj nisu odgovorili na više zahteva za komentar zapadnih medija.


(B92)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte