Naslovnica U FOKUSU Dmitrij Medvedev: Nacizam je trenutno glavna evropska ideologija

Dmitrij Medvedev: Nacizam je trenutno glavna evropska ideologija

Nacizam je trenutno glavna evropska ideologija, objavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev, komentarišući peticiju na zvaničnom sajtu ukrajinskog predsednika sa predlogom da se uvede nova državna nagrada „orden Bandere“.

„Evo. Doživeli smo. Nacisti u Kijevu zahtevaju da se uspostavi orden Stepana Bandere. Što da sitničarite, odmah nek bude u tri stepena da možete lepo da ga nosite na ramenu. I nemojte samo Stepana Bandere. Može i Jevgenija Konovaljca, a može i medalja Romana Šuheviča“, napisao je Medvedev na Telegramu.

Nemcima je predložio da usvoje orden Adlofa Hitlera, Italijanima Benita Musolinija, ali i Hortija, Franka, Antoneska i drugih „evropskih saveznika Hitlera“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Zašto biti sitničav? Ako već veličate, onda uzmite sve evropske naciste. Jer to je sad glavna evropska ideologija“, poručio je Medvedev.

Na kraju je, takođe u ironičnom tonu, predložio da se „najbolje odmah“ formira orden Vladimira Zelenskog. „Nikad se ne zna. Neka, za svaki slučaj“, napisao je Medvedev na Telegramu.

„Da se uvede državna nagrada ‘Orden Stepana Bandere i njome nagrađuju vojna lica za njihovo herojstvo i hrabrost u odbrani teritorijalnog integriteta Ukrajine“, navodi se u peticiji na sajtu kancelarije Vladimira Zelenskog. Peticija je objavljena u ponedeljak, a u utorak ujutro je potpisalo oko 200 ljudi, a za razmatranje peticije potrebno je 25.000 glasova.

[adsenseyu1]

Stepan Bandera je bio vođa „Organizacije ukrajinskih nacionalista“ (OUN), jedan od glavnih osnivača borbenog krila OUN – Ukrajinske ustaničke armije, čiji je cilj proklamovana borba za nezavisnost Ukrajine.

Ukrajinska ustanička armija je formirana oktobra 1942. godine, delovala je uglavnom u zapadnoj Ukrajini i borila se protiv sovjetskih trupa, sarađujući sa nacistima.

Počinili su mnogo zločina, uključujući i Volinjski masakr iz 1943. godine, kada je masovno ubijeno poljsko stanovništvo Volinja, ali i hiljade Ukrajinaca koji su odbili da sarađuju sa nacistima. Pitanje tumačenja Volinjskog masakra, kao i odnos prema vođama ukrajinskih nacionalista iz tog vremena jedno je od najtežih pitanja u odnosima Poljske i Ukrajine.

[adsenseyu4]

U maju 2015. godine tadašnji predsednik Ukrajine Petro Porošenko dao je Ukrajinskoj ustaničkoj armiji status „borca za nezavisnost“ Ukrajine, a njenim učesnicima pravo na socijalne garancije.


(RT )

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte