Lukašenko: Ukrajina ponudila Belorusiji da zaključi pakt o nenapadanju

Ukrajinska strana nudi Belorusiji da zaključi pakt o nenapadanju. O tome je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko govorio na skupu o društveno-političkoj situaciji i stanju kriminala u zemlji, prenosi BelTA.

Prema rečima Lukašenka, Zapad i dalje ne odustaje od svojih planova za Belorusiju. On je napomenuo da se u Ukrajini obučavaju ekstremisti i militanti.

„Ne znam zašto je to potrebno Ukrajincima. S jedne strane, traže da se ni pod kojim uslovima ne borimo sa Ukrajinom, kako se naše trupe ne bi tamo kretale. Predlaže se zaključivanje pakta o nenapadanju. A sa druge strane, oni pripremaju ovu eksplozivnu smešu i naoružavaju ih“, rekao je šef zemlje.

Lukašenko je 23. januara rekao da situacija oko Belorusije danas nije laka. Govorimo i o vojno-političkoj i o ekonomskoj situaciji. Istog dana šef republike je prvi put odobrio odluku o zaštiti državne granice u vazdušnom prostoru.

Državna televizija Belorusija 1 izvestila je u utorak, 24. januara, da ukrajinski graničari redovno prave provokacije na granici sa Belorusijom. Navodno su više puta otimali i oštetili beloruske granične prelaze.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs