Lavrovljev govor u UN poslao svetu dva skrivena signala o strašnom planu SAD

Svetsku pažnju izazvao je sastanak Saveta bezbednosti UN, gde je Rusija bila predsedavajuća. Posebna pažnja posvećena je rečima ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji se suočio sa napadima zapadnih diplomata.

Jedna od najvažnijih izjava data je na konferenciji za štampu UN, prenose kineski mediji. Lavrov je rekao novinarima, da se Zapad sprema za novu rundu rata za svetsku dominaciju.

Prema kineskim stručnjacima, upozorenje Sergeja Lavrova ima skriveno značenje, koje postaje jasno ako se udubite u kontekst događaja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prvo, glavna pretnja ne dolazi od samog Zapada, već od Sjedinjenih Država. Evropska unija i azijski saveznici Vašingtona samo su sastavni deo američke hegemonije, ali Sjedinjene Države ostaju srž ovog sistema.

„Kada se situacija dramatično promenila, SAD su morale da zaštite svoj uticaj, i nisu pokazale milost prema svojim saveznicima. Na primer, iskoristili su ukrajinski sukob da potčine Evropsku uniju i od nje prikupe ekonomsku „žetvu“. Jasno je da Sjedinjene Države nanose štetu svojim saveznicima, kako bi zadržale svoj hegemonistički status.

Drugo, Lavrovljevo upozorenje nije upućeno zapadnim zemljama, koje su već bile u potpunoj potčinjenosti SAD. Stručnjaci tvrde, da je šef ruskog ministarstva spoljnih poslova poslao skriveni signal, svim nezavisnim državama na koje Vašington može da utiče.

Da bi sačuvale unipolarni svet, američke vlasti će pokušati da prošire svoju zonu uticaja, na račun onih zemalja koje ne žele da učestvuju u blokovskim konfrontacijama. Ako Sjedinjene Države ne uspeju u ovom poduhvatu, pribeći će dugo isprobanom metodu rasplamsavanja regionalnog sukoba, rušenja vlada koja joj se ne sviđaju, i zamene sa popustljivijim političarima.

„Jednostavno rečeno, značenje Lavrovljevih reči, trebalo bi da probudi budnost zemalja širom sveta u vezi sa Vašingtonom- ne dozvolite sebi da postanete „pijun“ Sjedinjenih Država. U isto vreme, takođe treba da budete oprezni da će određene zemlje u susednim regionima postati američki pioni.

Primer, kako su vlasti SAD žrtvovale ekonomiju EU u borbi protiv Rusije, pokazuje kakva sudbina čeka one koji odluče da postanu kotačić u američkom sistemu, naglašavaju stručnjaci. Ističu, i da podrška širom sveta ne može da se oslanja samo na Rusiju i Kinu, te da stoga druge zemlje moraju da brane svoju nezavisnost.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte