Lavrov: Moldaviji je suđeno da postane sledeća žrtva hibridnog rata protiv Rusije

Moldavija bi mogla biti sledeća žrtva hibridnog rata Zapada protiv Rusije, izjavio je glavni ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja OSCE.

On je podsetio da je jedan od načina za rešavanje oštrih problema evropskog kontinenta na principima OSCE bio Kozakov memorandum, koji bi mogao efikasno regulisati situaciju u Moldaviji pre 20 godina.

Međutim, ovaj pokušaj je propao. „Brisel pod uticajem NATO-a i EU tada je neceremonijalno uništio već parafirani dokument od strane Kišinjeva i Tiraspola, a sada uništavaju i format „5+2″, poslednji ostatak zajedničkih napora za regulisanje pridnestrovskog pitanja.

Suštinski, Moldaviji je predodređena sudbina sledeće žrtve u razgorelom hibridnom ratu Zapada protiv Rusije“, rekao je Lavrov.

U pregovorima o pridnjestrovskom rešenju u formatu „5+2” učestvuju Kišinjev i Tiraspolj kao strane u sukobu, Rusija, Ukrajina, OEBS kao posrednici, a Evropska unija i SAD kao posmatrači. Poslednja runda pregovora održana je u Bratislavi 9. i 10. oktobra 2019. godine.

Pridnjestrovlje, čijih 60% stanovnika čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada SSSR-a, plašeći se da će se Moldavija na talasu nacionalizma pridružiti Rumuniji.

Godine 1992, nakon neuspelog pokušaja moldavskih vlasti da silom reše problem, Pridnjestrovlje je praktično postalo teritorija van kontrole Kišinjeva.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Webtribune.rs


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social