Lavrov iznenadio Zapad: Nećemo praviti naš G8, već to imamo

Rusija neće da stvara sopstvenu „Veliku sedmorku“ suprotstavljenu Zapadu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je to izjavio u intervjuu za TV kanal Belorusija-1.

„Ne treba nam neka nova G8. Već imamo strukture. Reč je o strukturama na evroazijskom prostoru, gde Evroazijska ekonomska unija (EAEU) zajedno sa NR Kinom aktivno promoviše integracione procese, usklađujući kineski projekat Jedan pojas, jedan put sa planovima za evroazijske integracije.

Članovi Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) već pomno razmatraju iste planove. Jedan broj ovih zemalja sklapa sporazume o zonama slobodne trgovine sa EAEU. U ove procese se uklapa i Šangajska organizacija za saradnju.

Naravno, sve se to dešava u ZND, ODKB i Saveznoj državi Belorusije i Rusije. BRIKS je takođe asocijacija koja se sve više oslanja ne na zapadne metode poslovanja, već na pravednije metode koje nijedan proces neće učiniti zavisnim od dominantne uloge dolara ili bilo koje druge valute“, rekao je Lavrov.

G20 se ministru čini pravednijom asocijacijom. On je podsetio da u potpunosti uključuje BRIKS i još 5 zemalja koje dele stavove BRIKS-a.

„A sa druge strane barikada je G7 i oni koji je podržavaju. To je prilično ozbiljan balans. Ali Grupa 20 takođe može degradirati ako je Zapad iskoristi za eskalaciju konfrontacije.

A ŠOS, BRIKS, ZND se ne zasnivaju na diktatu i zahtevu da se složimo sa realnostima unipolarnog sveta, već na konsenzusu i međusobnom poštovanju“, rekao je Lavrov.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs