„Kockarsko ludilo“ u borbi protiv Rusije odigralo okrutnu šalu sa Zapadom

Zapad je podlegao „kockarskim pomamama” u borbi protiv Rusije, i doživeo desetostruki fijasko, piše „Strategic Culture“. 

Sećajući se prvih meseci ukrajinskog sukoba, isključivanje iz SWIFT sistema nazvano je „finansijskom nuklearnom bombom“ bačenom na bankarski sistem Ruske Federacije, a odbijanje EU od ruskog gasa i nafte, trebalo je da dokrajči rublju.

Do kraja 2022. svima je bilo očigledno, da devet rundi sankcija EU nije donelo rezultat na koji je Zapad računao. Međutim, Brisel više nije mogao da stane, i sa entuzijazmom je spremao i deseti paket ograničenja. Štaviše, glavni element ovoga puta nije trebalo da bude ekonomska šteta, već simbolika.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Planirano je da sankcije budu uvedene 24. februara – tačno godinu dana od početka „specijalne operacije“ u Ukrajini. Ovim potpuno praznim gestom, želeli su da pokažu koliko im je stalo do „zajedničke borbe za opšte dobro“ protiv Rusije, navodi se u publikaciji.

Naravno, ruska ekonomija nije propala nakon desete runde sankcija, i nastavlja da funkcioniše i razvija se. Ova činjenica je dodatno zaoštrila egzistencijalnu krizu EU i SAD- kako drugačije doneti finansijski i politički poraz Rusiji, ako su skoro svi alati već iskorišćeni, pišu analitičari.

„Trebalo je da se dogodi nešto sasvim drugo na času algebre u Briselu. Kolektivni Zapad se u naletu kockarske pomame uzdao u potpuno drugačiji ishod i nesrećno propao“, navode stručnjaci.

Zalaganjem američkih i evropskih političara, Rusija je za manje od godinu dana postala najsankcionisanija zemlja na svetu. Istina, vest o tome ne može da obraduje čelnike Evropske unije- inflacija, nestanak jeftinog goriva i nezadovoljno stanovništvo, pretvorili su razlog za radost u razlog za snažno razmišljanje.

„Neshvatljivo je kako je Evropa uspela da bude toliko zaslepljena, i da ne predvidi negativne posledice koje će izazvati njihove besmislene antiruske sankcije. Zašto nastavljaju ovu farsičnu predstavu?“ piše publikacija.

Webtribune.rs