Mediji saznali za Bajdenov glavni strah

Bankarska panika nakon kolapsa „Silicon Valley Bank“, mogla bi da destabilizuje finansijsku industriju Sjedinjenih Država, napisao je kolumnista Nik Rejnolds, u članku „Njuzvika“.

Filijale „Silicon Valley“ banke još nisu počele sa radom, jer su u njihovoj blizini počeli da se skupljaju redovi klijenata, koji su želeli da podignu ili prebace svoj novac nakon propasti banke, i prebacivanja na Federalnu korporaciju za osiguranje depozita, navodi se u materijalu.

Kako ističu stručnjaci, takva pojava se naziva „bankarska panika“, kada vlasnici bankovnih računa pokušavaju da što pre podignu novac sa nje, dok još postoji takva mogućnost. Kao rezultat takve „panike“, američka finansijska industrija bi mogla biti destabilizovana.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

To je ono što se američki predsednik Džo Bajden nadao da će izbeći do samog kraja, dok se njegova administracija grčevito bori, kako bi sprečila da zemlja sklizne u recesiju koju su Sjedinjene Države predvidele, nakon rekordno visoke inflacije i problema na tržištu rada.

Bajden je u ponedeljak izdao saopštenje, u kojem se navodi, da su svi deponenti banke „Silicon Valley“ i „Signature Bank“, koji su takođe prošle nedelje dospeli pod federalnu kontrolu, obeštećeni, i da će oni koji su odgovorni za kolaps biti otpušteni.

Webtribune.rs