Naslovnica SPEKTAR Blumberg: Vežbe NATO-a na Arktiku nisu išle po planu – 600 marinaca...

Blumberg: Vežbe NATO-a na Arktiku nisu išle po planu – 600 marinaca se umalo smrzlo

Arktik je vojnicima NATO-a priredio gadno iznenađenje tokom vežbi. Šest stotina holandskih marinaca umalo se smrzlo na skijanju. Ovo prenosi „Blumberg“.

Prema pisanju američkog portala, neočekivano otopljavanje stvorilo je mnogo problema vojnicima NATO-a koji su stigli na vežbe na Arktik. Šest stotina vojnika iz Holandije otišlo je na skijanje, tokom kojeg su morali u punoj opremi da zarone u vodu, a zatim da krenu dalje. Kada su marinci „zaplivali” i vratili se na led, nešto je pošlo naopako.

„Obično marinac, nakon izlaska iz vode istrčava na suv sneg, ali ovaj put je bilo osam stepeni Celzijusa, i gornji sloj snega je bio mokar. Natopljena zimska oprema se smrzla“, prenosi „Blumberg“ reči učesnika manevara, iz Kraljevske holandske mornarice.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Publikacija piše, da uzimajući u obzir klimatske promene, priprema za neprijateljstva na Arktiku, gde temperatura vazduha može pasti na minus 60 stepeni Celzijusa, postaje sve teža. Vremenski uslovi u regionu postaju ekstremniji.

Temperature ispod nule već su gurnule vojnike do svojih granica, ali toplije temperature i kiše stvaraju nove probleme širom Arktika.

Blumberg piše i da će mnogo zavisiti od uspeha NATO-a na Arktiku, jer je ovaj region budućnost. Štaviše, Rusija aktivno razvija i jača svoje arktičke granice, kako bi obezbedila zaštitu sopstvenih ekonomskih interesa.

Webtribune.rs

[adsenseyu1]

[adsenseyu4]