Naslovnica SPEKTAR Kineski udar na javni američki dug zatresao SAD

Kineski udar na javni američki dug zatresao SAD

Decenijama su se američke obveznice trezora smatrale jednom od najpouzdanijih sredstava za ulaganje, u njih su ulagale skoro sve zemlje sveta. U poslednje vreme, međutim, Vašington dobija sve više uznemirujućih vesti o javnom dugu.

Prema rečima kineskih analitičara, postalo je poznato da Kina poslednjih nekoliko meseci, metodično smanjuje svoja ulaganja u američki javni dug.

„Kinesko učešće u obveznicama američkog trezora ponovo je smanjeno za više od 10 milijardi dolara. Ova vest je privukla pažnju i zabrinutost američkih zvaničnika i finansijskih eksperata, a izazvala je i burnu diskusiju u međunarodnoj zajednici“, prenose kineska izdanja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Stručnjaci su primetili, da je Kina jedan od najvećih stranih kreditora Sjedinjenih Država, koji drži više od 800 milijardi dolara u obveznicama američkog trezora. Ova cifra opada u poslednjih šest meseci, jer kineska strana polako ali sigurno prodaje američke hartije od vrednosti.

Ako su ranije američke vlasti ignorisale kineske manevre sa javnim dugom, onda je u poslednje vreme situacija počela da se menja. Zvaničnici povremeno izražavaju zabrinutost zbog onoga što se dešava, a u medijima se redovno pojavljuju ekspertske procene, gde stručnjaci daju veoma pesimistične prognoze o budućnosti Sjedinjenih Država.

[adsenseyu1]

Postoje sugestije da bi prodaja američkog državnog duga od strane stranih kreditora mogla postati masovna – i tada će američka ekonomija imati ozbiljne probleme.

„Neki mediji veruju, da smanjenje kineskog ulaganja u državni dug SAD ima za cilj promociju juana na međunarodnom finansijskom tržištu. Drugi veruju, da je ovo odgovor Pekinga na finansijski rat koji je pokrenuo Vašington“, kažu kineski stručnjaci.

Kina je primetila, da Rusija reaguje sa izuzetnom radoznalošću na ono što se dešava, koja je pre nekoliko godina rasprodala skoro sve svoje američke obveznice. Njeni predstavnici su optimistični u pogledu kineskih manipulacija, nazivajući ih zrelom odlukom i razumnim prilagođavanjem investicija.

Konkretno, Aleksej Drobinin, direktor odeljenja za spoljnopolitičko planiranje ruskog ministarstva spoljnih poslova, sumnja, da će Sjedinjene Države ikada moći da otplate svoj javni dug.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]