Naslovnica SPEKTAR Evropska Unija će drhtati: Belorusija priprema poligone za razmeštanje nuklearnih raketa

Evropska Unija će drhtati: Belorusija priprema poligone za razmeštanje nuklearnih raketa

Belorusija nastavlja da održava infrastrukturu objekata gde su ranije bile stacionirane jedinice strateških raketnih snaga, kao i raketni sistemi „Topolj“ iz razloga što se graniči sa zemaljama-članicama NATO koje se ponašaju izuzetno agresivno, ocenjuju za Sputnjik ruski vojni eksperti.

Eksperti smatraju da je ovim potezom poslat jasan signal Alijansi da Belorusija počinje da se naoružava. Zbog rizične situacije, kako kažu stručnjaci, na teritoriji ove zemlje planira se razmeštanje taktičkog nuklearnog oružja, kao i raketnog sistema Iskander-M, što će biti paritetni odgovor na dugogodišnju politiku Amerikanaca, odnosno na njihovo raspoređivanje svog nuklearnog oružja po Evropi.

Kako je saopštila pres služba Ministarstva odbrane Belorusije, radi se na uređenju poligona, a sprovode se i druge mere u cilju održavanja ove infrastrukture, a u slučaju potrebe ovi objekti se veoma brzo mogu pripremiti za upotrebu.

Belorusija se nalazi između tri vatre

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, Belorusija je donela ovu odluku iz jednog razloga – što se nalazi između tri vatre.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Tu je Ukrajina sa njenim nacionalistima, kao i Poljska koja se naoružava duž granica. A što se tiče Zapada, Minsk tamo uopšte nema prijatelje. I beloruska država se sada ne nalazi u najboljem okruženju. Zbog ovakve situacije, dogovori između Rusije i Belorusije, koji se odnose na vojno-tehničku saradnju, uključujući i one koji se odnose na strateško naoružanje, nisu postignuti tek tako.

[adsenseyu1]

Jednostavno, postojala je procena od mogućih pretnji po ovu zemlju“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Slično mišljenje deli i ruski vojni ekspert Vladimir Konovalov. Prema njegovim rečima, Belorusija se graniči sa zemljama-članicama NATO, koje se ponašaju izuzetno agresivno.

„Na primer, politika poljske vlade je apsolutno neadekvatna, a mogu se naći i dokazi da je ova vlada podržavala ljude koji su pokušavali da izvrše državni udar u Belorusiji. Dakle, belorusko rukovodstvo je donelo pravilnu odluku jer ovoj zemlji preti opasnost. Zbog toga su i Rusija i Belorusija objavile saradnju na vojnom planu u raznim oblastima“, objašnjava naš sagovornik.

Jasan signal i odgovor Alijansi

Pošto je situacija po Belorusiju opasna, ruski vojni ekspert Viktor Litovkin smatra da održavanjem infrastrukture na kojoj su ranije bile stacionirane jedinice strateških raketnih snaga, kao i raketni sistemi „Topolj“, Minsk daje jasan signal Zapadu i Sjedinjenim Američkim Državama.

[adsenseyu4]

„Ovo je demonstracija Belorusije da se naoružava kako se niko ne bi usudio da pokuša da je napadne. Zbog rizične situacije, planira se razmeštanje nuklearnog oružja na ovoj teritoriji, kao i sistema Iskander-M, koji može da ispaljuje rakete sa nuklearnim bojevim glavama s ciljem obuzdavanja mogućeg agresora koji može doći sa teritorije Poljske ili Litvanije. Naravno, pored ovih zemalja, nije isključeno da Belorusiju može da napadne i Ukrajina“, upozorava naš sagovornik.

Prema rečima Alekseja Podberjoskina, direktora Centra za vojno-politička istraživanja, potencijalno raspoređivanje strateških raketnih sistema u Belorusiji nakon taktičkog nuklearnog oružja, predstavljalo bi signal Zapadu i odgovor na sve njegove akcije.

„Ako SAD žele i dalje žele da nastave da izazivaju eskalaciju i direktan sukob sa Rusijom, onda je ovo za njih signal. To će biti recipročan odgovor za obuzdavanje pretnje od strane NATO-a“, precizira stručnjak za RT.

Ruski vojni istoričar Jurij Knutov smatra da bi ovo bio paritetni odgovor na dugogodišnju politiku Amerikanaca, odnosno na njihovo raspoređivanje svog nuklearnog oružja po Evropi.

„Ovo je ispravna odluka. Američko nuklearno oružje je raspoređeno u Belgiji, Holandiji, Italiji i Turskoj. Sa njim sprovode vežbe, ponekad i do dva puta godišnje. Tehničari, specijalisti i piloti iz nenuklearnih zemalja uče kako da održavaju nuklearne bombe i kako da njima opremaju avione“, naglasio je stručnjak.

Ojačaće bezbednost Savezne države

Na pitanje kada će uopšte nuklearno oružje biti razmešteno na teritoriji Belorusije, Litovkin kaže da nije isključeno da će biti raspoređeno posle izgradnje skladišta za taktičko nuklearno oružje, što će prema planu biti do 1.jula.

„Prvo treba da bude izgrađeno skladište za nuklearne bojeve glave, za nuklearne projektile. Međutim, što se tiče samog razmeštanja nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije, ono verovatno neće biti namenjeno za upotrebu, nego će služiti za odvraćanje potencijalnog agresora“, upozorava sagovornik Sputnjika.

Razmeštanje i taktičkog i strateškog nuklearnog oružja u Belorusiji ojačaće bezbednost Savezne države u potpunosti, naglašava Knutov.

„Sada će protivnici znati da će im u slučaju napada na Belorusiju biti zadat takav udarac od kojeg se neće oporaviti“, ističe stručnjak za RT.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je 25. marta rekao da su se Moskva i Minsk dogovorili da će, bez kršenja međunarodnih obaveza, rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

Putin je objasnio da Rusija ne prenosi svoje nuklearno oružje u Belorusiju, već radi ono što su SAD radile čitavu deceniju. Prema njegovim rečima, izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biće završena 1. jula.

Govoreći o ovim planovima, Putin je primetio da je razlog za takav korak izjava Velike Britanije o isporučivanju Ukrajini municije sa osiromašenim uranijumom. Istovremeno, Putin je napomenuo da je Belorusija odavno tražila da na svojoj teritoriji razmesti rusko nuklearno oružje.


Nikolina Tesla (Sputnik)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]