Kineski mediji: EU bacila „ekonomski bumerang“ u Rusiju i gorko zažalila

Evropska unija je pokušala da sruši Rusiju „ekonomskim bumerangom“, ali se on neočekivano vratio i pogodio zemlje Evrope. Ovo piše kinesko izdanje „NetEase“. 

Od izbijanja ukrajinskog sukoba, zapadne zemlje su uvele najobimnije sankcije Rusiji. Pogođeni su skoro svi sektori ruske privrede- energetika, inženjering, restoranski biznis. Čak su i kućni ljubimci postali žrtve sankcija, jer su zalihe hrane takođe bile pod ograničenjima.

Tako su zemlje EU pokušale da ograniče prihode Rusije, i izvrše pritisak na njene građane. Međutim, u ovoj teškoj situaciji, Moskva je preduzela mnoge stabilizacijske mere, a ekonomija zemlje je počela da se prilagođava.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Zapadne zemlje su počele da primećuju, da sankcije Rusiji od osam meseci, nisu postigle željeni efekat. Američke i evropske kompanije su napustile rusko tržište, ali su lokalni ruski proizvođači brzo popunili ovu prazninu. Sada su u Rusiji čak i pića i hamburgeri sopstvene proizvodnje“, navodi se u članku.

Naravno, hrana i piće nisu glavni pokazatelj da sankcije nisu donele željeni rezultat. Stručnjaci tvrde da su glavni znak toga, rastući troškovi života u samoj Evropi. Dakle, nakon početka ekonomskog rata u EU, izbila je energetska kriza, koja se pretvorila u nagli porast inflacije. Kao rezultat toga, poskupeli su ne samo gorivo i struja, već i najpoznatija roba i proizvodi.

„U isto vreme, Rusi mogu da uživaju u jeftinoj nafti i gasu bez brige o rastućim troškovima života, zbog naglog povećanja svetskih cena energije“, navodi se u materijalu.

Važno je napomenuti, da se skoro sve evropske zemlje dugo smatraju bogatim i visoko razvijenim. Lako im je bilo da se odreknu štednje i priviknu na luksuz, ali je bilo mnogo teže odreći se luksuza i ponovo se naviknuti na štednju, ali to je bila cena koju je Evropska unija morala da plati, za pokušaj da sruši rusku ekonomiju.

„Evropljani ne mogu da podnesu trenutnu situaciju, i često izlaze na ulice da protestvuju. Na kraju, ekonomski bumerang koji je Evropska unija bacila Rusiji, pogodio je samu nju“, pišu stručnjaci.

Sada Rusija ima obećavajuću strategiju razvoja- napuštanje orijentacije na Zapad i preorijentacija na Istok. Ovo se odnosi kako na izvoz energenata i sirovina, tako i na uvoz mnogih vrsta robe.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs