Naslovnica SPEKTAR KINESKI EKSPERTI: Nosači aviona SAD pretvorili se u nepotrebno skupo smeće i...

KINESKI EKSPERTI: Nosači aviona SAD pretvorili se u nepotrebno skupo smeće i ogromnu plutajuću metu za ruske rakete

Američki nosači aviona su pred veoma neslavnim krajem karijere zbog Rusije, pišu vojni analitičari iz Kine.

Pentagon se decenijama kladio na nosače aviona i ne štedi milijarde dolara u njihovoj izgradnji i održavanju. Američka vojska je uverena da im prisustvo ovakvih brodova daje ogromnu prednost u odnosu na konkurente, a takođe obezbeđuje dominaciju na moru.

Prema mišljenju stručnjaka iz NR Kine, nosači aviona su zaista moćni brodovi, ali izgleda da se njihova era bliži kraju.

„Sve vodi tome da će nosači aviona ponoviti sudbinu veličanstvenih bojnih brodova, koji su, zapravo, preko noći postali beskorisni“, pišu analitičarii kineskog izdanja Sohu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Eksperti su naveli da je Rusija jedna od prvih zemalja koja je dovela u pitanje upotrebljivost nosača aviona.

Rusija je odavno odlučila da se fokusira na razvoj naprednih podmornica, smatrajući ih perspektivnijim tipom oružja, i očigledno, ne žali zbog svog izbora. Štaviše, moguće je da je Moskva odavno naslutila kakva sudbina čeka nosače aviona.

Pre izvesnog vremena iz Rusije je stigla vest koja bi trebalo da odigra veliku ulogu u istoriji nosača aviona. Fregata Ratne mornarice Rusije „Admiral Gorškov“ izvela je prvo testiranje najnovije hipersonične rakete „Cirkon“, a zatim je sa takvim naoružanjem otišla na višemesečno putovanje.

„Cirkon se pokazao izuzetno dobro tokom poslednjeg testa. Raketa je pogodila metu na udaljenosti većoj od 500 km, dok je ubrzala do devet puta veće brzine od zvuka. Pojednostavljeno rečeno, zbog ovog oružja, čak i najsavremeniji sistemi protivvazdušne odbrane su staro gvožđe“, kažu stručnjaci Sohu.

Novo oružje Ruske Federacije ne samo da je veoma brzo, već se kreće i nepredvidivom putanjom. Sistemi protivvazdušne odbrane, uključujući i brodske sisteme, nisu u stanju da presretnu Cirkon.

U Kini veruju da će na ovoj pozadini američka vojska morati da shvati činjenicu da su se njihovi nosači aviona od grmljavine mora i okeana pretvorili u nepotrebno skupo smeće i ogromnu plutajuću metu za ruske rakete. To znači da će kraj karijere ovih brodova biti veoma neprijatan.

„Američka vojska će morati da se pomiri sa realnošću i shvati ranjivost nosača aviona“, izneli su kineski novinari.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs